Porijeklo porodice Radončić iz Gusinja

DALEKO PORIJEKLO

Testirani pripada E haplogrupi –grani koja je od davnina došla iz Afrike u Evropu.

——– E1b1b (grana od E; stara 34 000 godina?)

E1b1b je grana koja je nastala negdje u Africi, a koja je migrirala na sjever Afrike, Bliski istok i Evropu.

Opširnije o E haplogrupi pročitajte ovdje:

——– E-V13 (grana od E1b1b; prije 5000 godina?)

– Ova grana se stacionirala na Balkanu, odakle se raširila po cijeloj Evropi. Ova grana je danas najstarija u kontinuitetu na Balkanu.

Opširnije o E-V13 grani čitajte ovdje:

 

——– E-Y3183-Z16661 (grana od V13; prije 3900 godina?)

Ova grana još uvijek se slobodno širi dužinom cijele Evrope, prije pojave Ilira na našim prostorima.

BLISKO PORIJEKLO

——– Sandžak (prije 600 godina?)

Testirani potiče od plemena Kuči.  Kuči se prvi put spominju u defterima 15. vijeku, nakon osvajanja Skadra. Postojbina im je u selu Medun pored Podgorice.

Opširnije o plemenu Kuči pogledajte ovdje:

E-Z16661 – kučanski

 

——– Radončići iz Kruševa (prije 200 godina?)

Porodično predanje: 

Radončići potoču od plemena Kuči iz Orahova. Bratstvo Vujoševića. Istog su roda kao i Koljenovići. Ogranci su Rašići, Malagići, Zukovići i Avdići.

Od bega Šabanagica dobili su planinu Bor i Bradu vezirovu.

Mustafa Memić:

“Radončići su se naselili u Gusinje iz Kuča. Jedni tvrde da ih je bilo 5, a drugi 4 brata. Marko Miljanov ih spominje kao potomke Đurđa Pantina. Od njihovog pretka Radonje i brata mu Radovana, spominje se 12 koljena, odnosno generacija. Na osnovu toga može se ocijeniti da su se u Gusinje doselili prije više od 300 godina. Andrija Jovičević je zabilježio njihov rodoslov na osnovu razgovora sa Šećom Radončićem koji je 1913. bio major crnogorske vojske. Prema onome što je Šećo Radončić saopštio, njihov rodoslov bio je ovakav: Radonja – Ćehaja – Mujo – Ethem –  Meta – Husref – Redžo – Šaban – Fejzo – Halil – Šećo, a sin Šećov bio je Rustem. Inače, ovo se bratstvo vrlo brzo razmnožilo i postalo je najveće u plavsko-gusinjskom kraju”.

 

Poznati:

Radonja Vujošević Kuč – najdalji poznati predak

Fahrudin Radončić – bosanski političar i biznismen

Redžep ef. Radončić

Rođen je 1912. godine u Gusinju, od oca Adema  i majke Bahtije.

Prvo vjersko obrazovanje dobio je od rahmetili mula Raša Kobilića. Bio je vrlo diciplinovan, volio je nauku i vjeru koja mu je bila u duši i srcu. Svoje službovanje je počeo prvo kao mujezin a poslije kao imam u Vusanje, gdje je naučio vrlo dobro i albanski jezik. Poslije  je  bio imam “nove džamije” u Gusinju do 1959.godine. Vrlo težak život i bolest natjerala ga je da se preseli u Bosnu, u grad Rogaticu gdje je bio glavni imam od 1959 do 1971 godine. Za to vrijeme na  području  Rogatice je popravljeno ili novo napravljeno i pušteno u rad 16 džamija. Od 1960. godine počeo je prvi u Bosni sa radom u mektebu učenje vjeronauke. Bio je poštovan i voljen od muslimanskog življa. Od Reis Uleme, Rahmeti Kemure dobio je i posebna odlikovanja. Govorio je arapski, turski i albanski jezik. Kraj svoga imamskog službovanja proveo je u Vlasenici kod Zvornika. Od 1986 godine živio je kod sina Redžepa u Istanbulu, gdje je i 2001 godine preselio na ahiret.

.

.

..

 

Genetska rodbina:

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

REKLAME
Test
Test
Translate »