Brodarevo kod Prijepolja

Brodarevo se nalazi u jugozapadnom dijelu Srbije, na granici sa Crnom Gorom, u centralnom dijelu Sandžaka, na rijeci Lim, na magistralnom putu M-2l, i željezničkoj pruzi Beograd – Bar. Brodarevo pripada opštini Prijepolje, udaljeno je 24km od grada Prijepolja.

Pošto se Brodarevo nalazilo na karavanskom putu, sasvim je izvijesno da je taj put kod Brodareva prelazio rijeku Lim, tj. tu se rijeka na najplićem mjestu „brodila“, odnosno gazila i tu ulogu „osiguranja“ broda (prelaza) imao je neki hrabar čovjek koji se zvao „brodar“. Zbog povoljnih uslova tu se razvilo naselje za koje su govorili: To je Brodarevo (po Brodaru), tako da se ozvaničio naziv Brodarevo.

Geografija:

Brodarevo ili šire područje Brodarevski kraj se nalazi u prostoru između 43 0’ 30” SG Š i 43 0’ 18” SG Š i između 19 0’ 37” i 19 0’ 50” IGD, ukupne površine 244 km2. Sam grad ima koordinate: 43 0’ 13” SGŠ i 17 0’ 43” IGD, a na nadmorskoj visini 495 m.

Na ovom prostoru ima 30 sela sa 69 zaseoka. Položaj naselja je veoma povoljan i pogodan za razvoj i širenje jer se nalazi u jednoj širokoj aluvijalnoj kotlini dok mu ostala naselja ravnomijerno prilaze sa više strana, tj njemu gravitiraju i čine kompaktnu geografsku cijelinu. Pored njega prolazi rijeka Lim, što mu čini posebnu pogodnost, a njegovu periferiju, sa juga i sjevera, obuhvataju dvije rijeke: Slatinska i Komaranska rijeka.

Brodarevo se nalazi na nadmorskoj visini od oko 460 m i cio geografski prostor ima lijevkast oblik. Najjužnija tačka je Barski rog, najzapadnija Bela prla, najsjevernija Rudino brdo i Mali Jadovnik, a najisturenija Kruževac brdo kod sela Milakovića.

Ako imate informacija o reljefu, šumama, rijekama, klimi, imenima podrucija, cesmi, potoka, livada, brda i drugim geografskim elementima sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Historija:

Brodarevo se prvi put pominje u pisanom izvoru 1281. godine u ugovoru o gradnji manastira Davidovica. Džamija u Brodarevu podignuta je 1706. godine kao zadužbina Čauš-Paše koji je bio vojni zapovijednik u Brodarevu. Tako da se po nekim pisanim izvorima tvrdi da je on osnivač Brodareva. Na prostoru Brodareva živeli su Iliri. O tome svijedoče ostaci dva groba koja se nalaze na Boretinom Brdu, Komaranskoj grupi naselja i na Jadovniku. Groblja su na usamljenoj glavnici, što je i prvi uslov pri određivanju Ilirskih lokaliteta. Posle Ilira u brodarevski kraj dolaze Rimljani. Od njih na prostoru brodarevskog kraja mogu se naći veliki broj ostataka grobnica. Najviše se mogu naći ostaci grobnica grčkog porijekla kao što su u zaseoku Poda.

Ako imate informacija o historiji sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Stanovništvo:

U samoj varošici živi oko 3000 stanovnika, Bošnjaci čine preko 80%. Na području šireg Brodareva, (tj. MZ Brodarevo) živi oko 10500 stanovnika.

Ako imate informacija o broju stanovnika i prezimenima, pošaljite nam ispod u komentaru.

Kultura i prevreda

Sport

Sport u Brodarevu je itekako zastupljen. U Brodarevu su se rodile mnoge zvijezde sporta. Postoji i fudbalski klub Jasen. Također postoji i Brodarevska letnja liga u malom fudbalu, koja obično počinje polovinom Jula i traje oko mjesec dana. Turnir od početka do kraja svakodnevno prati više hiljada gledaoca. U prosjeku se takmiči oko 25-30 ekipa.

Image result for brodarevo

Ako imate informacija o broju privredi naselja ili kulturnim dobrima, pošaljite nam ispod u komentaru.

Putem pretrage možete provjeriti ko se sve testirao iz ovog naselja: BAZA

Izvori: Wikipedia, Poreklo, Bošnjacki DNK projekat

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »