E-FGC11451 – malisorski

(u gornjem lijevom uglu, klikom na ikonu pored naslova, može se izabrati više opcija za pretraživanje mape – CTRL+scroll za zumiranje)

 

Genetika:

Ova grana E-FGC11451 ima udaljene genetske rođake od Njemačke, centralne Evrope do Skandinavije. Oni su najvjerovatnije migranti sa Balkana davno u prošlost (najdalje prije 3100 godina).

Vrlo je vjerovatno da su pripadnici E-FGC11451 sačinjavali predilirsku (pelazigijsku?), ilirsku i romansku strukturu stanovništva Balkana, u prošlosti.

Njeni korjeni vuku sa teritorije gdje su se Iliri povukli, nakon invazije Slavena (sjever Albanije – Malesija, Dukađin i brđanska oblast Crne Gore). Tehnički je moguće da je opstala i u drugim krajevima Bosne i Balkana.

E-FGC11451 Bošnjaka danas ima kao pripadnika različitih rodova (podgrana, plemena itd.).

E-FGC11451 na Balkanu se može podijeliti na na najmanje 5 klastera, među kojima su 3 pronađena kod Bošnjaka.

Grana FGC11451 > FGC11450 dukađinska, karakteristična za prostor Metohije. Ovaj klaster je pronađen kod albanskih plemena Tači, Krasnići i Elshani, sa prostora Dukađina/Metohije.

Grana FGC11451 > FGC11450 srpko-bosansko-krajiška tipičnija za Srbe. S obzirom da je u većoj mjeri skoncentrisana u Krajini, dovodi se u vezu sa regrutvanjem arbanaško-vlaških plemena u derbendžije i martologe i naseljevanjem u Vojnoj Krajini. Jedan od testiranih ima predanje da je porijeklom od Drobnjaka.

Bošnjaci su zastupljeni među ostala tri klastera:

 

Grana FGC11451*

Ovo grani pripadaju bošnjačka prezimena iz Sandžaka i Bosne koja imaju predanja o porijeklu iz malisorskih krajeva. U Malesiji ili među albancima im nisu pronađeni srodnici. Jesu među šumadijskim Srbima, koji također vjerovatno vuku korijene iz malisorskih oblasti.

 

Grana FGC11451 >FGC11450*

Jedan broj manji broj bošnjačkih prezimena iz Sandžaka i Bosne propada ovom rodu, koji je za sada otkriven jedino još u Bugarskoj u Ihtimanu. Vrlo je vjerovatno da korjeni i jednih i drugih vuku iz malisorske ili dardansko-tračanske oblasti, kao i ostali klasteri FGC11451.

 

Grana FGC11451 > FGC11450 > CTS11286 (FTDNA)

Ova grana sa Balkana je povezana sa teritorijom Apla. To može značiti da je ova grana sa germaniam doselila na Balkan, čemu ide u prilog koncentrisanost ove grane u Švicarskoj i jugozapadu Njemačke.

Druga teorija, koaj je vjerovatnija jeste da je ova grana balkanska, ali da je migrirala na područije Švicarske u doba Rimljana.

Dakle na području Argaua se nalaze i haplotip blizak Dizdareviću kao i haplotip blizak Šparu CTS11286. Izgleda da to nije slučajnost. Na području Arau-a postojao je rimski garnizon Vindonisa. Legija stacionarina u Vindonisi je XXI. Legija Rapaks od 46 do 69 g. kad je izmještena nakon pljačke tog područja. Legija Rapaks je učestvovala u građanskom ratu 69. na strani Vitelija, generalni komandant je bio Aulije Cecina, a on je imao i direktnu komandu nad XXI. legijom. U januaru 69. došlo je do sukoba sa Helvetima, Cecina je tada naredio tračkim pomoćnim odredima da napadnu, obzirom da su bili dobro obučeni za rat u planinskim područjima razbili su Helvete na području Bozberg Prolaza koji se nalazi kod Araua.

Tu se nalazila sigurno neka tračka kohorta. Možda se radi o I. kohorti Montanorum koja je bila iz Trakije i to specifično od plemena Besi, ona je bila u Noriku ali je i učestvovala u tom građanskom ratu protiv Cecine, što je nesigurno. Njen naziv upućuje na vojnike obučene za planinsko ratovanje što ovi pod komandom Cecine jesu bili.

Dakle na području Araua postoji najveća raznovrsnost CTS11286, a na tom području je nesumnjivo bila aktivna tračka kohorta. Kada bi se potvrdilo da je ova kohorta bila od plemena Besi, to bi bila i prva direktna veza E-FGC11450 sa Besima.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Maksimalna veličina datoteke: 2 MB.
Možete učitati: fotografiju, audio, video, dokument.
Veze na YouTube, Facebook, Twitter u tekst komentara automatski će biti ugrađeni.

 
REKLAME
Test
Test
Translate »