E-L241* – malisorski

(u gornjem lijevom uglu, klikom na ikonu pored naslova, može se izabrati više opcija za pretraživanje mape – CTRL+scroll za zumiranje)

Genetika:

Prema projektu Mygrations.world koji prediktuje migracije na osnovu rasprostranjenosti testiranih, preci V13 su došli u centralnu Evropu iz Afrike, preko Balkana, koji su se kasnije apsorbovali u staru evropsku kulturu centralne Evrope, koja je kasnije asimilirana u Kelte, zatim Ilire.

Potomci E-L241, koji je rođen, najvjerovatnije u okviru keltske kulture, se raširio širom Evrope, dokle god su se raširili Indoevropljani. Na osnovu rasprostranjenosti podgrana, evidentno je da je prije 2000 godina postojala migracija ove haplogrupe sa kraja do na kraj Evrope, od Britanije do Ukraine i od Španije do Kavkaza.

Grana L241* je živjela na Balkanu i Karpatima unazad 3000 godina. Evidentno je da je živjela i u okviru Ilirije, s obzirom da se danas u značajnoj mjeri nalazi u Albaniji i široj okoloni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

 
REKLAME
Test
Test
Translate »