E-Y20805 – starokeltska

(u gornjem lijevom uglu, klikom na ikonu pored naslova, može se izabrati više opcija za pretraživanje mape – CTRL+scroll za zumiranje)

Genetika:

Porijeklo

Nastanak

Drugo ime za E-Y20805 je E1b1b1a1b1a6a1b~

https://phylogeographer.com

Preci genetskog roda E-Y20805 su živjeli u Keltskoj kulturi polja sa urnama u periodu od 12. do 7. vijeka prije nove ere.

Stari Kelti su bili poznati po spaljivanju mrtvih, korištenju bronze i štovanju sunca kao božanstva.

Širenje

http://scaledinnovation.com/

http://scaledinnovation.com/

Prema drugom programu za mapiranje migracije u prošlostu na osnovu rasprostranjenosti testiranih u sadašnjosti, vidimo da je ovaj genetski rod prisutan u Skandinaviji (Švedska) istočnoj Evropi (Poljska i Slovačka) i da se širio na tom područiju.

Migracija na Balkan

Kada se uzmu u obzir oba programa, dolazimo do zaključka da je centralno mjesto nastanka ovog genetskog roda na teritoriji Mađarske, što ukazuje da je na Balkan ovaj genetski rod doseljen u periodu nakon ilirskih migracija.

Pleme

Ovaj genetski rod je pronađen kod plemena Gaši iz Albanije, međutim, ne može se sa sigurnošću tvrditi da li je od davnina prisutan u tom plemenu ili je u kasnijem vremenu pribraćen.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »