Elbasan (grad)

Elbasan (albanski: Elbasan ili Elbasani) je grad u središnjoj Albaniji.

Nalazi se na rijeci Shkumbin i sjedište je distrikta Elbasan. To je jedan od najvećih gradova u Albaniji, s populacijom od 78,703 stanovnika (iz 2011. godine) i površinom od 12,90 km².

Geografija:

Ako imate informacija o reljefu, šumama, rijekama, klimi, imenima podrucija, cesmi, potoka, livada, brda i drugim geografskim elementima sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Historija:

Tijekom povijesti, Elbasan je bio pod kontrolom više različitih naroda, uključujući Turke, Srbe, Bugare, Austrijance i Talijane. Grad je ostao središte islama u Albaniji i nakon turske vlasti. Nakon što je na Kongresu u Bitoli 1908. godine latinica izabrana za pisani albanski jezik, muslimanski aktivisti su pod utjecajem mladoturaka, održali više demonstracija za arapsko pismo u Elbasanu.

Do početka Drugog svjetskog rata, Elbasan je sličio na tipičan osmanlijski grad u Albaniji, s mješavinom istočnih i srednjovjekovnih zgrada, uskih popločanih ulica i s veliki bazarom gdje se još uvijek mogao čuti turski jezik. Postojalo je kršćansko naselje unutar zidina tvrđave, vlaški distrikt u predgrađu i više džamija i islamskih zgrada. U to vrijeme je grad imao populaciju od oko 15,000 stanovnika.

Ako imate informacija o historiji sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Stanovništvo:

Ako imate informacija o broju stanovnika i prezimenima, pošaljite nam ispod u komentaru.

Kultura i prevreda

Ako imate informacija o broju privredi naselja ili kulturnim dobrima, pošaljite nam ispod u komentaru.

Putem pretrage možete provjeriti ko se sve testirao iz ovog naselja: BAZA

Izvori: Wikipedia, Poreklo, Bošnjacki DNK projekat

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

Translate »