G-FGC6669 – staromediteranska

Ova grana formirana, prema mišljenju naučnika,  je prije 11.000 godina u centralnoj Anadoliji, u Turskoj, zapadnom dijelu Plodnog polumeseca.

U  Bončuklu u Anadoliji nalaze se najstariji arheološki ostaci ove klase sa 10.300 BP.

Zbog porasta stanovništva i smanjene poljoprivredne proizvodnje, veliki broj o G populacije napušta Anatoliju. Širili su se u svim pravcima, istočno u Pakistan, severno do Kavkaza i na zapad u Evropu. Oni šire poljoprivrednu kulturu širom Evrope i Azije.

Prema kompjuterskom proračunu instituta Mygrations na osnovu današnje rasprostranjenosti testiranih iz ovog roda, moguće je da je ova grana nastala i na Balkanu.

Postojala su dva pravca migracija: kopnena i pomorska. Pomorska grupa je otišla iz Egejskog regiona duž južnih obala Anatolije i Levanta na Kipar i Krit i dalje u Sjevernu Afriku i Maroko. Oni su nosioci kardijalne kulture.

U 8.200 BP dolaze do Italije, Korzike i Sardinije, a zatim oko 7.500 BP na obali Španije i portugalske i španske obale. Ne samo da su obale bile kolonizovane već i unutrašnjost okruga do italijanskih Alpa. Vrlo je verovatno da su mnogi iz Normandije prešli u Englesku.

Izvori: Eupedia, Wikipedia, Poreklo, G haplogroup project, Bošnjački DNK projekat

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

 
REKLAME
Test
Test
Translate »