G-L830* – bliskoistočno-romanski?

(u gornjem lijevom uglu, klikom na ikonu pored naslova, može se izabrati više opcija za pretraživanje mape – CTRL+scroll za zumiranje)

Migracija:

Prema kompjuterskom proračunu instituta Mygrations na osnovu današnje rasprostranjenosti testiranih iz ovog roda, Bliski sitok je matična teritorija ove haplogrupe. Još preciznije, širi prostor Levanta i Iraka.

G-L830* kroz historiju

Ova grana G-L830* ima udaljene genetske rođake na prostoru sjeveroistočne Evrope (stare od 3000 do 5000 godina) Aškanezi Jevreje. Postoji jako malo informacija o ovoj genetskoj grani.

S obzirom da se G-L830* prije svega javlja na zapadnom Balkanu, ukazuje na to da je ovaj gen došao na Balkan sa prostora današnjeg Irana daleko u prošlost, odakle se raširio i po istočnoj Evropi. Postoji jedan testirani u Jermeniji koji nosi ovu haplogrupu, međutim, njegova prezime podsjeća na balkanska prezimena.

Mapa rasprostranjenosti G-L830* se identično poklapa sa mapom Malisoraca, kako oni koji su migrirali iz Malesije ka sjeveru, tako i oni koji su migrirali ranije kroz martologe i derbendžije u Krajinu. Malesija je inače kolijevka većine starosjedioca zapadnog Balkana.

Vrlo je vjerovatno da su pripadnici G-L830*, migrirajući sa Bliskog istoka sačinjavali ilirsku ili romansku strukturu stanovništva Balkana, u prošlosti.

Vjerovatnije je da je ova grana migrirala iz Anadolije na Balkan u periodu Rimskog carstva i u prilog toj činjenici ide to što među Albancima do sada nije pronađen ovaj SNP. Mala je vjerovatnoća da je ovaj haplotip došao iz Azije preko Anadolije.

 

Genetika:

Rezultat slika za roman empire map

S obzirom na starost G-L830 haplogrupe od 2900 godina, kao i na činjenicu da ova haplogrupa nije učestala među ilirskim potomcima – Albancima – najvjerovatnije je na Balkan došla u vrijeme Rimskog carstva, kada su Balkan i Bliski istok bili u jednoj državi.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

 
REKLAME
Test
Test
Translate »