G-S9591 – Rod Zogovića Martinovića?

(u gornjem lijevom uglu, klikom na ikonu pored naslova, može se izabrati više opcija za pretraživanje mape – CTRL+scroll za zumiranje)

Genetika:

G-S9591 je jako rijetka grana u svijetu. Identificirana je isključivo na dva mjesta, na prostoru Šekulara u Beranama i na prostoru Kalabrije – južna Italija.

Svi potiču od pretka koji je živio između 1900 do  3300 godina prije nove ere. Većina daljih srodnika su vezani za teritoriju Italije i teritoriju Antike, a korjeni u prošlost vuku do teritorije feničanske Palestine i stare Anadolije.

Što se tiče Balkana, većina testiranih vode porijeklo od Zogovića Martinovića iz Mezgalja u Šekularu.

Crveno: Grčka kolonizacija od 8. do 4. vijeka pne

Nameću se dvije teze o porijeklu Roda Zogovića Martinovića:

 • Da su grčkog porijekla.

To znači da su doseljeni na zapadni Balkan u periodu grčke kolonizacije primorija od 8. do 4. vijeka pne.

 • Da su romanskog porijekla.

To znači da su doseljeni na zapadni Balkan u periodu nakon 2. vijeka. U prilog ovoj tezi ide to što je do sada identificiran isključivo jedan srodnik na prostoru južne Italije.

Migracije:

Prema kompjuterskom proračunu instituta Mygrations na osnovu današnje rasprostranjenosti testiranih iz ovog roda, stiče se zaključak da je ovaj rod vezan za obale koje su kolonizirali antički Grci.

Pleme Zogovići Martinovići

Ime

Samo ime Zogovića vodi porijeklo od prezimena Zoga, što na albanskom jeziku znači “orao”.

Prema jednom od predanja, to je bio nadimak Petra Zogo Martinovića, koji je sa svojom rodbinom boravio u Skenderaju (teritorija od Skadra do Plava), dok se nije naselio u Mezgalje u Šekularu.

Prema drugoj tezi, Zogovići su doseljeni iz Albanije. Za sada nisu pronađeni genetski srodnici među Albancima, što osporava ovu tezu i ukazuje da je teza o porijeklu od Martinovića iz Bajica kod Cetinja vjerovatnija. Martinovići imaju predanje da su porijeklom od Orlovića, što možda ukazuje na to da su nadimak Zog dobili tokom boravka među arbanaškim plemenima.

Drugo predanje o porijeklu Martinovića je da su doseljenici su od Gacka u Hercegovini.

Važno je napomenuti da ime ovog roda još uvijek nije definitivno, jer je potrebno testirati Zogoviće i Martinoviće koji žive u Bajicama, da bi bilo definitivno.

Geografija

Selo Bajice kod Cetinja, dom Martinovića.

Selo Mezgalje, drugi dom Zogovića Martinovića se nalazi u oblasti Šekulara – današnja teritorija Berana.

 

Historija

15-16. vijek

U jednoj povelji Ivana Crnojevića, iz 1485. godine, pominje se rod Bajičića.

Nije za sada pozdano poznato od kojeg roda iz Bajice potiču Martinovići.

17. vijek

Iz nekog razloga, možda neke krvi ili zbog gladi koja je vladala u Staroj Crnoj Gori , prema predanu, nekoliko braće Zogovića su pobjegli iz Bajica kod Cetinja.

Najprije su mijenjali staništa po Malesiji (Skenderiji), da bi se u drugoj polovini 18. vijeka nastanili u Šekularu u Mezgalama, najzapadnijem selu prema Limu.

Drugi izvor kaže da su 1690. godine u Šekular, poslije lutanja po sjevernoj Skenderiji doveo Petar Zogo Martinović.

Od ovih Zogovića u Mezgalama su nastala četiri ogranka: Grujići, Djošovići, Pejkovići i Mikarići. Kao pravoslavci, slavili su Jovandan.

18. vijek

Na samom početku 18. vijeka je sproveden genocid nad muslimanima stare Crne Gore – poznat kao Istraga poturica. Prema pjesmi koju je otpjevao vojvoda Batrić, 5 pravoslavnih Martinovića se istaklo u ubijanju, paljenju kuća, pokrštavanju i rušenju džamija od Cetinja do Đeklića.

Jedan pobratim Bubanja, rodom od Martinovića, za kojeg je nepoznato u koliko bliskoj vezi je sa Zogovićima, je prihvatio islam. Njega je Ćor-paša naselio na Bihor i od njega potiču Šabotići.

Posle oružanog sukoba s vasojevičkim hajducima, kojom prilikom su ubili petoricu Vasojevića, stanovnici Mezgalja (uz Zogoviće, tu su bili i Portići) njih ukupno 17 domova, dogovore se da se sklone u Metohiju na neko vrijeme da ne bi bili na udaru osvete Vasojevića. Medjutim, u njihovom odsustvu, Vasojevići zaposednu njihove kuće, i takvo stanje je ostalo.

Tako su Zogovići, ostali u Metohiji, po okolini Peći. Drugi izvor kaže da su 1852. naselili  Goraždevac, Belo Polje i Vrh.

Knez Nikola nije uspio da udovolji molbama ovih plemena iz Peći da ih vrati u rodni kraj, jer su tada Osmanlije ponovno zauzele Šekular, koji je kao čitluk pripao Ali-begu Gusinjskom.

19.-20. vijek

Muslimanski potomci Martinovića iz Bajica, koji su se bratimili sa Bubanjama, koji su ranije naseilili Bihor, su se razgranali u selima Tucanje, Dobrodole i drugim mjestima u Bihoru.

4 Comments

 1. Ivan kaže:

  Taj sam iz te loze..

 2. Mirza kaže:

  Da li su se testirali Zogovici Martinovici

 3. Ivan kaže:

  Ja imam tu halkogrupu ,starinom smo iz mezgala a moji su živeli u belom polju kod Peći gde sam i ja rodjen.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

 
REKLAME
Test
Test
Translate »