I-Y4460 – dinarski sjeverni

Genetika

Ova grana se pretežno nalazi na sjevero-istočnoj Evropi. Maksimalne frekvencije se primjećuju kod Ukrajinaca, Rusa, Bjelorusa, Rumuna i Slovenaca. Na Balkanu je najviša frekfencija na tromeđu Bugarske, Makedonije i Grčke.

Stara DNK i Migracije

Visoka koncentracija I2a1b-L621, pretka I-S17250 u sjeveroistočnoj Rumuniji, Moldaviji i centralnoj Ukrajini podsjeća na maksimalno širenje kultura Kukuteni-Trypilijan (4800-3000 BC).

Međutim, kompjuterskom simulacijom koju je uradio institut Mygration, na osnovu današnje rasprostranjenosti potomaka, ukazuje da je ova grana u to vrijeme boravila u centralnoj Evropi, i da je indoevropskom invazijom iz staroevropske zajednice preživjela u okviru Corder Ware kulture:

U okviru Crder Ware kulture, prije 4000 godina, formira se grana Indoevropskog jezika poznata kao “germanski-balto-slavenski”.

Kada su Indoevropljani zauzeli Evropu, I2a1 haplogrupa je “zbrisana” sa teritorije koju su zauzimali. Izuzetak je grana iz centralne Evrope koja je asimilirana.

I-Y4460 je došla na Balkan pretežno iz pravca teritorije današnje Rumunije.

Raspored identificiranih Y4460 danas

Statistika 

Najtipičniji predstavnici ove haplogrupe su Slovenci. Kod njih se nalazi u najvećem procentu. Zatim Rumuni. Dok po broju stanovnika, najviše je ovih potomaka u Rusiji i Ukrajini.


I-Y4460 kroz historiju

Stara era

Nova era

I-Y4460 i Bošnjaci

Ova grana se kod Bošnjaka nalazi u niskom procentu.

Izvori: Eupedia,  Mygration, Poreklo, Bošnjacki DNK projekat 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

 
REKLAME
Test
Test
Translate »