J-Z435* rimski

(u gornjem lijevom uglu, klikom na ikonu pored naslova, može se izabrati više opcija za pretraživanje mape – CTRL+scroll za zumiranje)

Genetika:

Drugo ime za je J-Z435* je J2a1a1b2a1b1

Porijeklo

J-Z435* je preko Anadolije i Balkana doselila na prostor Alpa.

Nastanak

Prema mišljenju naučnika ova grana je nastala prije 3300 godina na područiju danasnje Dalmacije i Hercegovine

Širenje

https://phylogeographer.com
http://scaledinnovation.com

Z435 star je manje od 4.000 godina. Pretpostavlja se da je nastao u keltskoj kulturi. Ima razne vlastite podklase koje su danas raštrkane po Evropi. A najviše testiranih koji pripadaju ovoj grani se nalaze u Italiji, Njemačkoj i Rusiji.


http://scaledinnovation.com

“Rimljani su vjerojatno pomogli širenju haplogrupe J2 unutar svojih granica, sudeći prema raspodjeli J2 unutar Europe (učestalost preko 5%).

Z435 je nastao prije otprilike 3.600 godina i ima TMRCA od samo 3.100 godina (± 300 godina). Potonje otprilike odgovara vremenu invazije na talijanski poluotok italijanskih plemena s Alpa. Z435 ima brojne vlastite podrazrede, a većina je identificirana u središnjoj Italiji. To bi moglo značiti ili da je Z435 jedan od osnivača Italije, ili da je već bio u Italiji i da su ga asimilirali talijanska plemena. Potklada PF5456 stara je samo 2500 godina, a pojavila bi se i razmnožavala nakon osnivanja Rima. Izvan Italije se danas nalazi u tako raznolikim mjestima kao što su Portugal, Španjolska, Francuska, Britanija, Belgija, južna Njemačka, Austrija, Bugarska, Tunis ili Libanon, sve regije koje su kolonizirali Rimljani. Z2177, još jedan podrazred Z435, star je nešto manje od 3.000 godina. Ima razne vlastite podklase koje su danas raštrkane po Italiji (severna Italija, Toskana, Lacij, Sicilija, Sardinija) i na mestima kao što su Švajcarska, jugozapadna Nemačka, Velika Britanija, Španija, Rumunija, Grčka, Turska i Sirija – takođe sve ovi su dijelovi bili dio Rimskog carstva. Italija ima daleko najveću koncentraciju Z2177 bilo koje zemlje” (Eupedia)

Migracija na Balkan

Prema trenutnoj pretpostavci, potomci ovog genetskog roda su došli na Balkan sa Rimskim osvajanjima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Maksimalna veličina datoteke: 2 MB.
Možete učitati: fotografiju, audio, video, dokument.
Veze na YouTube, Facebook, Twitter u tekst komentara automatski će biti ugrađeni.

 
REKLAME
Test
Test
Translate »