J1 – bliskoistočna/južna

Haplogrupa J proistekla je iz paragrupa IJK i IJ. U tom smislu najbliža joj je haplogrupa I. Iako bliske u filogenetskom stablu, ove dvije haplogrupe pokazuju prilično drugačiju teritorijalnu zastupljenost. Dok je haplogrupa I uglavnom ograničena na Evropu, haplogrupa J je najdominantnija haplogrupa Bliskog Istoka. Mnogi je povezuju sa tzv. semitskim narodima, ali takvo shvatanje je prilično pojednostavljeno, jer haplogrupa J obuhvata, pogotovo na Kavkazu, mnoge narode koji nisu semitskog porijekla. Ona bi mogla biti i haplogrupa starih mesopotamskih, maloazijskih i levantskih naroda kao što su Huriti, Heti, Feničani. Danas je haplogrupa J veoma prisutna kod istočnokavkaskih naroda, kod Arapa, Turaka, kritskih i kiparskih Grka i Jevreja.

J1 haplogrupa najprisutnija je na Arabijskom Poluostrvu, ali i na Kavkazu.

J1 HAPLOGRUPA KROZ HISTORIJU:

J haplogrupa je nastala na Kavkaza ili na Bliskom istoku. Stara DNK je do sada otkrila isključivo na Kavkazu.

J1 haplogrupa se proširila po Bliskom istoku u periodu 6000 godina prije nove ere.

U periodu od 2000 do 1000 godina prije ere, vjerovatno su prve grane J1 naselile Evropu.

Sljedeći talas naseljavanja J1 u Evropu je išao malim dijelom kroz Feninačen-Kartaginjane, zatim za vrijeme Rimskog carstva, kada nije bilo granica između Bliskog istoka i Evrope.

Smatra se da je haplogrupa J1 nastala na Bliskom istoku prije 20.000 godina. U Evropi najveći procenti ove haplogrupe zabilježeni su na Kritu i južnom Portugalu, ali ni tu ne prelaze 10%.

Također, vrlo je vjerovatno da su određene grane J1 naselile Evropu kroz muslimanska osvajanja Španije, Sicilije, Balkana i Krima.

Danas je J1 tipično arapska haplogrupa.

STATISTIKA:

Arapi su tipični predstavnici J1 haplogrupe.

Izvorni jezik J haplogrupe je danas sačuvan u čečenskom jeziku. Međutim, danas većina naroda J1 haplogrupe govore Afro-azijskim jezikom, ali semitskom varijantom. Semitska varijanta Afro-azijske skupine jezika je vjerovatno nastala pod uticajem jezika Starih Abesinaca na Jemen (gdje je baza svih Arapa), i pod uticajem Starih Egipćana na Bliski istok.

PODGRUPE:

J1* M267

Osnovna haplogrupa J1* bez pronađenih SNP mutacija nalazi se u visokim procentima među narodima Kavkaza: Kubači 99%, Kajtaki 85% , Darginci 70%, Avari 58% i Lezginci 44%.

J1a M365.1

Nalazi se u malim frekvencijama u istočnoj Anadoliji, Iranu i Evropi.

J1 haplogrupa u Evropi

J1b2b L147.1

Ovo je najšire rasprostranjena podgrupa haplogrupe J1. To je tipična haplogrupa semitskih naroda Bliskog Istoka, prvenstveno Arapa.  Narodi sa najvećem frekvencijom su : Jemenski Arapi 70%, Beduini iz Negeva 63%, Katar 58%,  Kohen Jevreji 46%, Sirijski Suniti 44%, Tunižani 43%.

POZNATE LIČNOSTI:

DNK analizom porodice Hašimije koje vode porijeklo od amidžinog sina Poslanika, Muhammeda, a.s. Imama Alije i DNK analizom Kohen Jevreja potomci Mojsija/Musa, a.s. i Arona/Haruna, a.s., došlo je do zaključka da su najpoznatiji Vjerovjesnici nosili J1b2b L147.1 haplogrupu.

J-Y3081  je SNP kojeg nose Klohen Jevreja – Potomci Ishaka i Musa, a.s.

J-Y6074 je SNP kojeg nose Benu Hašimije, potomci amidžinog sina Poslanika Muhameda, a.s. – Alije, r.a.

Ovim dvijema granama je zajednički je:

J-Z2313 – star TMRCA 5800 godina. Što znači da bi Ibrahima, a.s. trebalo potražiti u periodu oko 3300-3800 godina p.n.e. u ranom dobu civilizacija Babilona i Egipta.

Avram/Ibrahim, a.s. – otac monoteizma

Mojsije/Musa, a.s. – vjerovjesnik Sinova Israelovih

 

Muhammed, a.s. – posljednji vjerovjesnik Islama

 

 

MIŠLJENJE KREACIONISTA

Nema više razilaženja među naučnicima da svi ljudi potiču od jednog praoca – A haplogrupe i svi su se složili da se on zove Adam. Također nema razilaženja da većina populacije također potiče od CR haplogrupe – drugog praoca ljudi, u kojem su neki teoretičari kreacije prepoznali Nuha, a.s./Noa, koji je prema svetim spisima imao tri sina: Ham, Šam i Jafet.

CR haplogrupa se dijeli na C – Jafetiti – najviše žute rase u Aziji, DE – Hamiti – najviše crne rase u Africi i F – Semiti – bijela rasa, 90% ostatka svijeta. Miješanjem rasa je nastalo puno drugih naroda različitih izgleda i boja kože. Postoje i drugačija kreacionistička tumačenja, međutim nauka najviše daje potporu ovom tumačenju. Postoje i raziliženja među religijama. Jevreji i hrišćani vjeruju da su na Nuhovoj, a.s/Noinoj lađi preživjeli samo njegovi potomci. Muslimani vjeruju da je bilo još preživjelih. DNK je utvrdio da danas postoje u Africi potomci A i B haplogrupe, što ide u prilog muslimanskoj teoriji.

Po ovoj teoriji J haplogrupa bi bila semitskog F porijekla.

Do sada nisu pronađeni DNK ostaci grupa starijih od C, E i F, što odgovara teorije o postpotopnoj generaciji koja potiče od tri pomenuta sina.

BOŠNJACI I J1 HAPLOGRUPA

Ova haplogrupa je zastupljena među Bošnjacima u iznosu 2% a uzorci se mogu naći u BAZI.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
REKLAME
Test
Test
Translate »