Komani

Geografija:

Ako imate informacija o reljefu, šumama, rijekama, klimi, imenima podrucija, cesmi, potoka, livada, brda i drugim geografskim elementima sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Historija:

Stari vijek

 

Srednji vijek

 

Osmansko carstvo

Iz deftera iz 1570. godine, vidi se da je u ovoj oblasti (u Malonšićima i Komanima) počela islamizacija. Ovo je naročito bilo izraženo u Komanima, gde je 1570. godine većina baština u rukama muslimana iz Žabljačkog grada

U Komanima se pamti da je bilo i domaćih muslimana, kao i naseljenika iz Podgorice i Lješkopolja. Tokom 18. stoleća, nova bratstva u Komanima su ih, stalnim pritiskom, uspjeli preoteti i zaposjednuti njihova imanja. Tako su zauzeli Džanjevića Lug i proširili se sve do rijeke Matice, a muslimane Džanjeviće, potomke Džanja Lužanina, proterali u Podgoricu. Pamte se muslimani Belinjače u Mokanju, Bešlići i Koristovići u Ćafi, itd.

Zanimljiv pomen Komana imamo i iz 1663. godine, kada se petorica (donje)komanskih i jedan mikulićki glavar obavezuju Kotoranima da neće dozvoliti nikakv prolaz naoružanim turskim odredima preko Crne Gore, kako bi zaštitili često pljačkana područja Budve i Paštrovića. Ovo obavezivanje ne bi bilo neobično, ali jeste imajući u vidu da je samo jedan od obveznika pravoslavne vere (pomenuti knez Radun), dok su preostalih pet glavara muslimani i pritom potpisani kao „Turci“ To su Osman Jusufov, Velija Hasuhović, Usain Muhamedov i Alija Sulimanov, sve Komanljani i Kasum Velija iz Mikulića.

 

 

Novi vijek

 

Ako imate informacija o historiji sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Stanovništvo:

Ako imate informacija o broju stanovnika i prezimenima, pošaljite nam ispod u komentaru.

Kultura i prevreda

Ako imate informacija o broju privredi naselja ili kulturnim dobrima, pošaljite nam ispod u komentaru.

 

Putem pretrage možete provjeriti ko se sve testirao iz ovog naselja:  BAZA

 

Izvori: Wikipedia, Poreklo, Bošnjacki DNK projekat

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »