Orahovica kod Zenice

Orahovica je naseljeno mjesto u općini Zenica, Bosna i Hercegovina.

Geografija:

Orahovica je naselje u Orahovičkom polju na sjeveru grada Zenice. Dijeli se na Gornju i Donju Orahovicu. Smještena je na izvoru Orahovičkog potoka, koji se u Nemili ulijeva u rijeku Bosnu.

U sastavu naselja Orahovica su zaseoci: Rajčevići, Babići, Hasanovići, Gornja Mahala, Kovačevići, Mala Rijeka, Spahići i Imamovići. U Orahovici se nalaze 4 džamije: Babići, Stara džamija, Nova džamija Kovačevići i Gornja Mahala.

Ako imate informacija o reljefu, šumama, rijekama, klimi, imenima podrucija, cesmi, potoka, livada, brda i drugim geografskim elementima sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Mjesna Zajednica Orahovica:

Po popisu iz 1991. godine u mjesnoj zajednici Orahovica je bilo ukupno nastanjeno 2.538 stanovnika. Orahovica se nalazi 5 kilometara uz Orahovičku rijeku od njenog ulijevanja u rijeku Bosnu. Prvi put se pominje u pisanim izvorima 1489. godine. Tada je Orahovica imala 11 domaćinstava. Pominje se u vojnim dokumentima Eugena Savojskog 1697. godine kao i u austrougarskoj vojsci 1878. godine. Do nastanka SFRJ Orahovica se nije značajno razvijala. Struju je dobila 1953., a u periodu od 1978. do 1984. od mjesnog samodoprinosa izgrađeni su afaltni put i zgrada društvenog doma. U jednom austrougarskom dokumentu Orahovica se pominje 10. 8. 1878. godine, kada je njena pješadija izvršila proboj preko Orahovice i osvojila Vrandučki klanac. Usmena predaja svjedoči da se Orahovica najvjerojatnije prostirala do same obale rijeke Bosne, ali da se stanovništvo raseljavalo i odlazilo iz klimatskih razloga. Prema kazivanju prvog orahovičkog hadžije Fehima Lužića, 1914. godine šestodnevna neprestana kiša u današnjoj Nemili uzrokovala je izlijevanje rijeke Bosne i veliku poplavu nakon koje je više porodica odselilo u današnju Orahovicu.

Historija:

Ako imate informacija o historiji sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Stanovništvo:

Sastav stanovništva – naselje Orahovica
2013.1991.
Osoba2 498 (100,0%)2 535 (100,0%)
Bošnjaci1 2 520 (99,41%)
Jugoslaveni10 (0,394%)
Ostali3 (0,118%)
Srbi2 (0,079%)

Ako imate informacija o broju stanovnika i prezimenima, pošaljite nam ispod u komentaru.

Kultura i prevreda

Ako imate informacija o broju privredi naselja ili kulturnim dobrima, pošaljite nam ispod u komentaru.

Putem pretrage možete provjeriti ko se sve testirao iz ovog naselja: BAZA

Izvori: Wikipedia, Poreklo, Bošnjacki DNK projekat

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »