Oraše kod Tutina

Oraše je naselje u Srbiji u opštini Tutin. Prema popisu iz 2011. bilo je 582 stanovnika.

Geografija:

Selo na padinama brda koje se spušta prema Paljevskoj Rijeci. Ono je Velikim i Malim Potokom raščlanjeno na krajeve: Oraše, Ševige, Čmanjke, Jelaš i Kamenjače. U selu i oko sela su krajevi: Ruđin Do, Radalica, Jelaš, Frbača, Progon, Bijelo Brdo, Metalice, Ravni Gaj, Mačak, Ozimica, Kamenjače, Ravnovi, Krčevina, Kozji Do, Joše, Grabje, Završ i Dublje. Svi ovi krajevi obiluju vodom. Glavne vode su: Kamenjača, Brklja (krbulja-santrač), Močila, Sokolova Voda (česma), Ciganska i Grabuska Česma.

Ako imate informacija o reljefu, šumama, rijekama, klimi, imenima podrucija, cesmi, potoka, livada, brda i drugim geografskim elementima sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Historija:

Tragovi ranijih naselja su: „Grčko Groblje“ na Ploči između Ruđina i Kozjeg Dola. Na njemu su doskora bile dugačke ploče od sige, pa su ih seljaci odneli za zidanje kuća; ostao je samo jedan dio groblja. U Grabju, gde su danas livade, koje narod zove Selišta, vide se temelji kuća ranijeg stanovništva. Današnji stanovnici su Bošnjaci Kuči (Zilkići, Sinanovići i Azirovići) (53 kuća.). Njihov predak se doselio iz Dobrinje u Štavici, a tamo iz Kuča. Rod su im pravoslavni Dobrinjci, jer je njihov rodonačelnik ubivši Turčina u Dobrinji primio islam da bi se spasao, i naselio se ovde.

Ako imate informacija o historiji sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Stanovništvo:

U naselju Oraše živi 284 punoljetna stanovnika, a prosječna starost stanovništva iznosi 29,4 godina (29,2 kod muškaraca i 29,6 kod žena). U naselju ima 86 domaćinstava, a prosječan broj članova po domaćinstvu je 5,29.

Ovo naselje je velikim dijelom naseljeno Bošnjacima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je porast u broju stanovnika.

Ako imate informacija o broju stanovnika i prezimenima, pošaljite nam ispod u komentaru.

Kultura i prevreda

Ako imate informacija o broju privredi naselja ili kulturnim dobrima, pošaljite nam ispod u komentaru.

Putem pretrage možete provjeriti ko se sve testirao iz ovog naselja: BAZA

Izvori: Wikipedia, Poreklo, Bošnjacki DNK projekat

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

Translate »