Porijeklo porodice Bešlić iz sela Vrapci kod Sokoca

Haplogrupa (prije 2000. p.n.e)

https://bosnjackidnk.com/i2-staroevropski-centralni/

Stari vijek (2000. p.n.e. – 650. n.e.)

https://bosnjackidnk.com/i-s17250-dinarski-vecinskobosnjacki/

Srednji vijek (nakon 650. n.e.)

https://bosnjackidnk.com/poruci-full-dnk-test/

Porodično porijeklo (nakon 1700. n.e)

Genetska rodbina:

Testirani Bešlić je obavio Y-DNK test u Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB), kao i SNP panel test kod YSEQ-a u Berlinu gdje mu je utvrđena haplogrupa I2a s terminalnim SNP-em PH908. U genetskim bazama podataka nema bližih rođaka. Najbliži rođaci bi mu mogli biti Portići iz Šekulara kod Andrijevice u današnjoj Crnoj Gori s zajedničkim pretkom koji je živio prije više od 750 godina.

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.


Porodično predanje:

Bešlići su ranije bili poznati pod prezimenom Muratović, a nakon toga Osmanović. U periodu od 1888. do 1946. zapisani su kao Osmanović Bešlić. Najraniji predak je Murat, rođen u 2. polovini 18. vijeka, imao je sinove Osmana i Mustafu. Osman Muratović, sin Murata, rođen oko 1800. g. koji je prema turskom popisu 1850. g. živio u selu Kruševci kao šef domaćinstva, imao je sinove Bešliju (pretka Bešlića, prešao u Knežinu, tj. Vrapce), Saliha, Begana i Mehmeda. Mustafa Muratov je imao sina Džafera.

Bešlići u Vrapcima su potomci su Bešlije Osmanovog, rođenog 1820. g. koji je nakon 1840. g. prešao iz Kruševaca u Vrapce gdje je u turskom defteru 1850. g. zabilježen pod rednim brojem 25. Bešlija se je najprije nastanio u mjestu Palučak u Vrapcima, da bi njegovi potomci potom prešli na mjesto zvano Pod Crni Vrh. Bešlija se je ženio dva puta. Od prve supruge su mu sin Osman i ćerke Derviša i Nefa, a od druge sin Mustafa (Mujo) i ćerke Hanka, Paša, Cura i Melća.

Ibrahim Osmanović-Bešlić, sin Osmana Bešlijinog, 1905-1942., iz Vrabca
Halid Bešlić, sin Muje, rođen 1953. u Vrapcima, poznati interpretator narodne muzike

Literatura:


Poznati:

Halid Bešlić – Interpretator narodne muzike

(pošaljite nam poznate pripadnike ovog prezimena)


Dom

Vrapci

Stari dom

Šekular

Najstariji dom

Uskoro

Zaključak:

Dalje preporuke:

Testirati porodicu Bešlića na Full testu.

Reference:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »