Porijeklo porodice Ćoralić iz Ćoralića kod Cazina

Haplogrupa (prije 2000. p.n.e)

Stari vijek (2000. p.n.e. – 650. n.e.)

Srednji vijek (nakon 650. n.e.)

Porodično porijeklo (nakon 1700. n.e)

Genetska rodbina:

Porodica Ćoralić je testirana na Yseq institutu u Berlinu sa rezultatom T-Y13280*+

Y11151 G+
FGC1345 T+
FGC1408 A-
FGC41124 T-
L1255 G-
Y12873 C+
Y13295 T-
Y13280 A+
Y14635 T-
Y13698 A-

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.


Porodično predanje:

Dom porodice Ćoralić je selo Ćoralići kod Cazina. Najstariji poznati predak je Murat Ćoralić.


Literatura:


Poznati:

(pošaljite nam poznate pripadnike ovog prezimena)


Dom

Ćoralići

Stari dom

Uskoro

Najstariji dom

Uskoro

Zaključak:

uskoro

Dalje preporuke:

Testirati porodicu Ćoralić na full testu.

Reference:

5 Comments

 1. usame kaže:

  22. MUDRIĆ, Krndija 1 kuća u Beširevića Krndiji, slava Nikoljdan. Naselili su 1948. godine iz Abdića (Ćoralići) na Končarevo kućište. U Ćoraliće se naseljavaju iz Mudrić sela (Plaški) sa Korduna iza Aneksije 1910. godine. Ne zna se dalje poreklo.

  Порекло презимена, села Буковица и Крндија (Цазин, БиХ)

 2. usame kaže:

  Ćoralići u Hrvatskoj pretežito su Hrvati, najvećim dijelom iz Cazinske krajine (BiH), a mogu biti i Bošnjaci (također iz Cazinske krajine, BiH) kao i Srbi. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u Cazinskoj Krajini, BiH (područje Cazina) i u Gradu Osijeku. U naseljima Ćoralići i Šturlić u Cazinskoj Krajini, BiH svaki osmi stanovnik prezivao se Ćoralić.

  https://actacroatica.com/hr/surname/%C4%86orali%C4%87/

 3. usame kaže:

  Postoji Ćoralić R1a na 23andMe

  Ћоралић није оставио место порекла. Било их је највише управо око Цазина, где постоји место Ћоралићи. Ћоралића има и у другим крајевима БиХ.

  Аутосомално су му најближи Грбовић из Чајнича, Петковић из Дрвара, Прошић из Новог Града и Дедић из Бихаћа. Дедић му је од њих четворице најближи, па би стварно могао бити Крајишник.
  https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=886.msg103228#msg103228

 4. usame kaže:

  T-M184
  Тараванчић Љубија, Приједор
  Ћоралић Ћоралићи, Цазин

  https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=1471.msg138038#msg138038

 5. Kemal H. kaže:

  Stanovništvo tzv. Cazinske krajine, odnosno područja današnjih općina Velika Kladuša, Cazin i Bužim, te dijelova općina Bosanska Krupa i Bihać (dakle područja od rijeke Une do današnje granice BiH i Hrvatske), najvećim dijelom je doseljeno na ovo područje nakon potpisivanja Karlovačkog mira 1699. godine, sa područja koja su prije toga bila u sastavu Osmanskog carstva u današnjoj Hrvatskoj..vjerujem da je osim muslimanskog stanovništva ta migracija obuhvatila i jedan broj pravoslavnih kršćana koji su se povukli sa Turskom..ovo treba imati u vidu kad se analizira porijeklo stanovništva Cazinske krajine…vjerujem da ove pravoslavne porodice koje se spominju u jednom od komentara a nekad su živjele u naselju Ćoralići nemaju veze sa Ćoralićima..sa druge strane, Prošić iz Bosanskog Novog je vjerovatno doseljenik iz Cazina gdje postoji naselje i pleme Prošić..svi su muslimani i vjerovatno su u srodstvu sa Ćoralićima. Dedići iz Bihaća su mislim najvećim dijelom iz naselja Brekovica koja je udaljena od Ćoralića desetak 5-6 km tako da bi i oni mogli biti odvojeni rod Ćoralića, ili je ovo upliv njihove genetike (R1a) u Ćoraliće..dominantan gen kod Ćoralića bi prije mogao biti ovaj T-Y13280, koji je vjerovatno u naše krajeve došao sa nekim pripadnikom osmanske vojske porijeklom iz Iraka ili tako nešto.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »