Porijeklo porodice Šabanagić iz Novog Pazara

Haplogrupa (prije 2000. p.n.e)

Stari vijek (2000. p.n.e. – 650. n.e.)

Srednji vijek (nakon 650. n.e.)

Porodično porijeklo (nakon 1700. n.e)

Genetska rodbina:

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.


Porodično predanje:


Literatura:

Risto Milićević:
Šabanagić (m), u Mostaru. Šabanagići su bili nastanjeni i u Mostaaćima kod Trebinja. Preci su im doselili iz Herceg-Novog u drugoj polovini XVII vijeka. Smatrali su ih najstarijom i najbogatijom porodicom u Mostaćima. Zabilježeno je da su sagradili “najljepše građevine” u selu i kameni most sa dva luka na potoku bare ispod Mostaća. U selu se nalazi groblje nazvano po njima “Šabanagića mezari”. Šabanagići iz Mostaća odselili su “koncem turske vladavine” u Tursku (97:270)


Poznati:

(pošaljite nam poznate pripadnike ovog prezimena)


Dom

Novi Pazar

Stari dom

Uskoro

Najstariji dom

Uskoro

Zaključak:

Dalje preporuke:

Testirati porodicu Šabanagić na Full testu.

Reference:

3 Comments

 1. Hasan kaže:

  Ево неких података за све оне који везују по предању своје поријекло за Горње Полимље (имају предање да су од Васојевића). Најчешће је ријеч о области, а неријетко и племена Васојевића. Послије устанака у 17, вијеку и Прве и Друге Сеобе Срба, ови крајеви су опустјели и населилли су их Васојевићи, друга црногорско брђанска племена, племена Малесије (у првом реду Клименти – Кељменди) и други и то као чипчије – досељеници који нијесу примили ислам. Читлуци су у долини Лима углавном подијељени између Шабанагића ( Гусиње) и Махмутбеговића (Пећ).

  https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=1935.msg134981#msg134981

 2. Hasan kaže:

  Реџепагићи, Шабанагићи и Пашићи произлазе од заједничког претка, који се доселио са Грујемира, искрај Скадра, и звао се Вели бег. Побјегао је од зулума скадарског паше Бушатлије и најприје се населио под Кршем, више данашњег војног стана у Гусињу; ту су га узнемиравали >>Латини<<, због чега се преселио у Плав. Кад је Вели-бег дошао у Плав, у Плаву је било 70 кућа. https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=1305.msg88427#msg88427

 3. Hasan kaže:

  -После велике сеобе Срба лимска долина остаје скоро пуста. Турске власти земљу дају агама и беговима из Плава, Гусиња, Колашина, Рожаја и Акова (Бијело Поље). Шабанагићи из Гусиња у посед добијају скоро цело Горње Полимље – од Плавског језера до Бихора.

  https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=1134.msg47750#msg47750

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »