R1b-PF7562

Uvod

Ova haplogrupa je povezana sa indoevropskim migracijama. Zastupljena je prilično na Balkanu, južnoj Italiji, Levantu, Arabiji, južnom Kavkazu, sjevernoj Turskoj i na širem prostoru. Dovodi se u vezu sa starim narodom Hetita u Anadoliji, Frigijaca i Tračana.

O ovoj haplogrupi ćemo pisati opširan rad u narednom periodu.

Molimo vas ako imate bilo kakve informacije, linkove, fotografije ili znanje o njoj da nam poašaljete u komentaru.

Porijeklo

uskoro

Nastanak

uskoro

Širenje

uskoro

Podgrane

uskoro

Naseljavanje Balkana?

uskoro

Popis arheoloških nalazišta

uskoro

Prikaz statistike zastupljenosti u današnjici

uskoro

Poznati pripadnici haplogrupe

uskoro

Autor: ?


Reference


O ovoj haplogrupi ćemo pisati opširan rad u narednom periodu.

Molimo vas ako imate bilo kakve informacije, linkove, fotografije ili znanje o njoj da nam poašaljete u komentaru.

1 Comment

  1. Pune kaže:

    Kada se tiče prezimena danas je vrlo teško prepoznati i ko je kome rodbina. Sami smo svjedoci da je kroz historiju zbog opstanka na nekom prostoru stanovništvo mijenjalo od religiskog pa preko imena i prezimena. Tako se desilo i sa mojim korijenima koji su do dolaska Austro-Ugarske nosili prezime Duraković kada su promijenili prezime u Dautović po Dautu Durakoviću koji sam pronašao i pisani text koji vam šaljem na donjem linku. Moj djed koji se rodio u selu nedaleko od Vlasenice koji se zovu Durakovići u kojima više ne postoje Durakovići ali selo danas naseljava samo familijom Dautović. Isto tako u selu Mršići gdje se pominje Daut Duraković nema više Durakovića. Moja neka istraživanja po nadgrobnim spomenicima (stećcima) i obilježjima, rasprostranjenosti i teritoriji na kojoj su živjeli Durakovići me navodi na pomisao da su pripadali korijenima srednjevjekovnih ZLATONOSOVIĆA.
    DNK je jedina koja može vjerovatno dati neke tačnije rezultate i po kostima možda ispod nadgrobnih spomenika ako su nekada vadjeni uzorci.

    https://1.bp.blogspot.com/-gwhdAL86BvI/X-vKA89S_FI/AAAAAAAAF18/t51lTZlj-YU4Jlyq6GmvZvGrMdaPPZ40QCLcBGAsYHQ/s16000/-mrsici.jpg

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »