Ribariće kod Tutina

Ribariće je naselje u Srbiji u opštini Tutin u Sandžaku. Prema popisu iz 2011. bilo je 947 stanovnika.

Naselje se nalazi na mjestu gde Ibar izlazi iz Ribarićske klisure i gdje nastaje erozivno proširenje nastalo djelovanjem i Crne rijeke i Paljevske rijeke. Selo je na kraju jezera Gazivode. Saobraćajni položaj Ribarića je izuzetno povoljan jer se u njemu odvajaju putevi za Crnu Goru, Kosovo i Metohiju i Novi Pazar i Dolinu Ibra.

Ime naselja ukazuje na glavnu karakteristiku starog stanovništva a to je ribolov. Dva latinska groblja koja se nalaze u Ribariću ukazuju da je stanovništvo plemena Hoti koje se ovdje nastanilo iz okoline Skadra i do kojeg potiču današnji bošnjački rodovi: Berovići, Imberovići, Demirovići i Ramićevići, bilo katoličke vere.

Geografija:

Ako imate informacija o reljefu, šumama, rijekama, klimi, imenima podrucija, cesmi, potoka, livada, brda i drugim geografskim elementima sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Historija:

Ako imate informacija o historiji sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Stanovništvo:

U naselju Ribariće živi 599 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 30,0 godina (29,3 kod muškaraca i 30,7 kod žena). U naselju ima 181 domaćinstvo, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 4,82.

Ovo naselje je velikim delom naseljeno Bošnjacima (prema popisu iz 2011. godine).

Ako imate informacija o broju stanovnika i prezimenima, pošaljite nam ispod u komentaru.

Kultura i prevreda

Ako imate informacija o broju privredi naselja ili kulturnim dobrima, pošaljite nam ispod u komentaru.

Putem pretrage možete provjeriti ko se sve testirao iz ovog naselja: BAZA

Izvori: Wikipedia, Poreklo, Bošnjacki DNK projekat

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »