Šekular (oblast)

Šekular je planinska oblast na severoistoku Crne Gore i postojbina istoimenog crnogorskog plemena Šekular. Nalazi se u blizini Andrijevice i Berana i prostire se između planina: Mokre, Glođije, Brajenice, Sjekirice, Kostreša, Balja, Borja, Jankove glave i Planinica.

U oblast Šekulara spadaju naselja: Jašovići, Spalevići, Rmuši, Lekići, Orah, Livadica, Maslari, Ulica, Ćetkovići i Mezgale. Naselja su se nekad nalazila ispod gustih jelovih šuma, ali je usled nihovog krčenja u centralnim dijelovima Šekulara, granica među njima sada jedva primjetna.

Postoji nekoliko interesantnih tumačenja toponima Šekular. Po jednom, Šekular se vezuje sa latinskim “seaculum”, odnosno sa albanskim “šekul” što znači svetovnjak, narod, ljudi… Prema drugom tumačenju, Šekular se vezuje za staroslovensku riječ “šek” što znači obod iliti mjesto u šumi.

Geografija:

Ako imate informacija o reljefu, šumama, rijekama, klimi, imenima podrucija, cesmi, potoka, livada, brda i drugim geografskim elementima sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Historija:

Prvi pisani pomen Šekulara i Šekularaca datira iz 1314. godine i nalazi se u Svetostefanskoj hrisovulji. Inače, historija Šekulara i Šekularaca, isprepletana je sa historijom plemena Vasojevića. Historijska je činjenica da su žitelji Šekulara, za vreme turske vladavine, imali status stočara, filurdžija i slobodnih seljaka, što znači da su bili vlasnici svojih posjeda. Naime, predanje govori da su Šekularci dobili od nekog sultana ferman po kojem su bili oslobođeni i od desetine caru i od četvrtine agama.

Ako imate informacija o historiji sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Stanovništvo:

Ako imate informacija o broju stanovnika i prezimenima, pošaljite nam ispod u komentaru.

Kultura i prevreda

Ako imate informacija o broju privredi naselja ili kulturnim dobrima, pošaljite nam ispod u komentaru.

Putem pretrage možete provjeriti ko se sve testirao iz ovog naselja: BAZA

Izvori: Wikipedia, Poreklo, Bošnjacki DNK projekat

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

REKLAME
Test
Test
Translate »