Stara Hercegovina (oblast)

Stara Hercegovina je istorijska oblast koja je obuhvatala teritorije koje su ranije bile Hercegovina, a sada se formalno ne ubrajaju u nju, pa otuda i naziv Stara Hercegovina. Oblast obuhvata današnju zapadnu Crnu Goru, prostor od Herceg Novog preko Nikšića do Prijepolja, te dijelove Polimlja (Prijepolje, dijelovi Rudog i Čajniča) i gornjeg Podrinja, preko Foče do Kalinovika. Starom Hercegovinom se nazivaju i oblasti koje se smatraju izvornom Hercegovinom.

Naziv:

Njen naziv potiče od srednjovjekovnog Velikog Herceštva od Svetog Save, koje je ustanovio Stefan Vukčić Kosača, u okviru Kraljevine Bosne, mijenjajući dotadašnji naziv Veliko Vojvodstvo. Preko četiri vijeka ovaj dio se nazivao Hercegovina. Stara Hercegovina je noviji naziv, u smislu nekadašnja Hercegovina. U istoriografiji se taj naziv koristi, koristio ga je i akademik Obren Blagojević u svom monografskom djelu „Piva“. Takođe i dio Republike Srbije i Republike Srpske se zove Stara Hercegovina, u istom smislu nekadašnje Hercegovine.

Geografija:

Stara Hercegovina obuhvata šest opština u Crnoj Gori: Pljevlja, Žabljak, Plužine, Šavnik, Nikšić i Herceg Novi, kao i dio opštine Kotor (Risanski zaliv i Krivošije). U ovoj istorijskoj oblasti danas je najveći grad Nikšić, a nakon njega Pljevlja i Herceg Novi. Stara Hercegovina obuhvata i Prijepolje u Republici Srbiji, te Foču i Kalinovik u Republici Srpskoj.

Ako imate informacija o reljefu, šumama, rijekama, klimi, imenima podrucija, cesmi, potoka, livada, brda i drugim geografskim elementima sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Historija:

Stara Hercegovina je najvećim dijelom obuhvatala teritoriju koja se prethodno nazivala Zahumlje, zatim nakon osmanlijske okupacije Hercegovački sandžak, a kratko i Hercegovački pašaluk, odnosno dijelove koji danas ne spadaju u Hercegovinu.

Jugoistočna granica nekadašnjeg Velikog Vojvodstva (kasnije Herceštva) sa Srpskom despotovinom (posjedima porodice Branković i Zetom) nalazila se u predjelima današnje Crne Gore. Zabilježene su srednjovjekovne tvrđave, naselja, trgovi i župe u ovoj oblasti: Soko, Koznik, Susjed, Klobuk, Kukanj, Onogošte, Novi, Pljevlja kao i nazivi vlaških stočarskih družina.

Ulazak dijela Stare Hercegovine u Crnu Goru:

Poslije Hercegovačkog ustanka (1875—1878) i Berlinskog kongresa, Knjaževina Crna Gora dobija od Turske dobar dio Hercegovine. Oslobođenjem u Prvom balkanskom ratu, odnosno Londonskim ugovorom o miru, 30. maja 1913. godine, Pljevlja su kao neodvojiv dio Hercegovine pripala Kraljevini Crnoj Gori.

Ako imate informacija o historiji sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Stanovništvo:

Ako imate informacija o broju stanovnika i prezimenima, pošaljite nam ispod u komentaru.

Kultura i prevreda

Ako imate informacija o broju privredi naselja ili kulturnim dobrima, pošaljite nam ispod u komentaru.

 

Putem pretrage možete provjeriti ko se sve testirao iz ovog naselja: BAZA

 

Izvori: Wikipedia, Poreklo, Bošnjacki DNK projekat

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

REKLAME
Test
Test
Translate »