Struga (grad)

DCIM\100MEDIA\DJI_0059.JPG

DCIM\100MEDIA\DJI_0059.JPG

Struga (makedonski: Струга, albanski: Strugë) je gradić na jugozapadu Republike Makedonije, od 33 376 stanovnika. Struga je sjedište Općine Struga, koja ima oko 65 809 stanovnika (po popisu iz 2002.)

Struga je rodno mjesto makedonskih pjesnika braće Konstantina i Dimitrija Miladinova i albanskog političkog aktivista Ibrahima Tema.

Blizu sela Radolišta, pronađeni su ostaci ranokršćanske bazilike iz IV st., sa lijepim mozaicima. Struga je također gradić sa pitoresknom arhitekturom iz XVIII i XIX st.

Geografija:

Struga se nalazi u dolini na obali Ohridskog jezera, na dijelu gdje rijeka Crni Drim istječe iz Ohridskog jezera, koja teče kroz grad i dijeli ga na dva dijela.

Ako imate informacija o reljefu, šumama, rijekama, klimi, imenima podrucija, cesmi, potoka, livada, brda i drugim geografskim elementima sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Historija:

Par kilometara od grada na obali jezera nalazi se samostan – Kališta, koji potječe iz XVI st., sa osobito lijepim freskama iz XIV i XV st., koje se nalaze unutar samostanske crkve ( djelomično uzidana u stijenu). Blizu sela Radolišta, pronađeni su ostaci ranokršćanske bazilike iz IV st., sa lijepim mozaicima. U blizini je i crkva Sv. Bogorodice u selu Vraništa, za nju se po predanju drži da je u njoj krunjen makedonski car Samuilo. U samom mjestu nalazi se Crkva Sv. Georgija, podignuta je na temeljima Samuilove crkve, ima bogatu zbirku ikona iz XIV st., XV st., i XVI stoljeća. Struga je također gradić sa pitoresknom orijentalnom stambenom arhitekturom iz XVIII i XIX st.

U gradu Struga 6. travnja 1992. godine, albanski aktivisti su proglasili Republiku Ilirida, ispred 2 500 građana,glavni organizator bio bivši član PDP-a, Nevzat Halili i njegov stranački kolega Mersim Polložani iz PDP-a.

Ako imate informacija o historiji sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Stanovništvo:

Prema popisu iz 2002. Struga ima 16.559 stanovnika.

Etnička podjela stanovništva Struge:

  • Makedonci, 8,901 (53.7%)
  • Albanci, 5,293 (32.0%)
  • Turci, 907 (5.5%)
  • Vlasi, 550 (3.3%)
  • Ostali, 908 (5.5%)

Ako imate informacija o broju stanovnika i prezimenima, pošaljite nam ispod u komentaru.

Kultura i prevreda

Internacionalna kulturna manifestacija – Struške večeri poezije poznata je u svjetskim razmjerima. Laureati Struških večeri poezije bili su mnogi svjetski pjesnici i brojni dobitnici Nobelove nagrade, kao; Joseph Brodsky, Eugenio Montale, Pablo Neruda, Seamus Heaney, a od hrvatskih pjesnika to su bili; Miroslav Krleža, Slavko Mihalić i mnogi drugi.

Ako imate informacija o broju privredi naselja ili kulturnim dobrima, pošaljite nam ispod u komentaru.

Putem pretrage možete provjeriti ko se sve testirao iz ovog naselja: BAZA

Izvori: Wikipedia, Poreklo, Bošnjacki DNK projekat

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »