T-Y4984* – Mahalami kurdska?

(u gornjem lijevom uglu, klikom na ikonu pored naslova, može se izabrati više opcija za pretraživanje mape – CTRL+scroll za zumiranje)

Porijeklo

Kurdska T-Y4984* ima korjene u Natufijskoj kulturi sa teritorije današnje Palestine, najstarijoj poznatoj u svijetu, kojoj priapda najstarij poznati grad Jerihon.

File:NatufianSpread.svg

NatufianSpread.png

Nastanak

Drugo ime za T-Y4984* je T1a1a1b2b2b.

https://phylogeographer.com

T-Y4984* grana je nastala prije 5300 godina na prostoru današnjeg Kurdistana.

Širenje

https://phylogeographer.com
http://scaledinnovation.com/

T-Y4984 se razgranala na sljedeće grane:

  • T-Y4984* (T-CTS8603* FTDNA) – kursko-bošnjački rod
  • T-Y20700 – jermensko-arapski rod
  • T-Y4984 – bliskoistočno-evropski rod (vrlo razgranata)

Migracija na Balkan

Porijeklo od Mahalami Kurda?

Kurdi iz Mardina (ar. mahalami) su pleme koje govori arapski jezik grupa koja tradicionalno živi u i oko grada Mardina, u Turskoj, ali takođe ima veliko prisustvo u Libanonu, a ima i značajnu evropsku dijasporu. Izvan regiona poznati su i kao Mardinli. U Njemačkoj su poznati kao Libanski Kurdi ili Mhallami Kurdi. Oni su primarno govornici arapskog jezika Sjeverne Mesopotamije i suniti šafije. Većina Mhallamisa u Turskoj živi u Mardinu, i u selu Yerköy.

T-Y4984* je na Balkanu pronađena kod dva bošnjačka prezimena iz okoline Bijelog Polja. Jedini srodnici po muškoj liniji su Kurdi iz Mardina.

Ne može se sada sa pouzdanošću tvrditi kada je ova grana doselila na Balkan. Postoji velika vjerovatnoća dda se migracija iz kurdske oblasti desila u vrijeme Osmanlija. Međutim, postoji mogučnost da se migracija dogodila i ranije u vrijeme rimskog ili ilirskog doba.

Preciznije informacije o srodnosti bošnjačkih T-Y4984* i kurdskih T-Y4984* možemo saznati kada bošnjački T-Y4984* urade Full test.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

REKLAME
Test
Test
Translate »