Trebište (Mavrovo i Rostuša)

Trebište (mkd.Требиште) je naseljeno mjesto u Severnoj Makedoniji, u zapadnom dijelu države. Trebište pripada općini Mavrovo i Rostuša.

Geografija:

Naselje Trebište je smješteno u zapadnom dijelu Severne Makedonije. Od najbližeg većeg grada, Debra, naselje je udaljeno 20 km severoistočno.

Trebište se nalazi u donjem dijelu historijske oblasti Reka. Naselje je položeno visoko, na istočnim visovima planine Dešat, dok se dalje ka istoku tlo strmo spušta u usku dolinu rijeke Radike. Nadmorska visina naselja je približno 1.020 metara.

Klima u naselju je planinska.

Ako imate informacija o reljefu, šumama, rijekama, klimi, imenima podrucija, cesmi, potoka, livada, brda i drugim geografskim elementima sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Historija:

Mjesto nosi naziv po staroslovenskom pojmu “trebište”, koje označava “žrtvište” – mesto gde se ritualno spaljuju ljudi kao žrtve prinete Bogu.

Blizu Trebišta na jednom visokom uzvišenju zvanom Modrisa je Đurađ Kastriotić Skenderbeg izgradio oko 1450. godine utvrđeni grad, od kojeg su ostale samo ruševine. Postavio je za komadanta grada Gojka Streza svog sinovca, pod čijom komandom je bilo 400 vojnika “sa nešto artiljerije”. Gojko je bio sin Skenderbegove sestre Vlajice i Stevana Streza “gospodara od Balše”.

U Trebištu je 1875. godine bilo 40 pravoslavnih kuća i 20 arnautskih. Pravoslavno stanovništvo Trebišta se početkom 20. veka izjašnjavalo Srbima.

Za vreme Turaka 1885/1886. godine u Trebištu je postojala bugarska osnovna škola. Narodna škola – ali sada “Srpska” se pominje i u izveštaju iz 1911. godine. Postavljen je avgusta 1914. godine za učitelja Radomir Zlatanović svršeni učenik trećeg razreda Učiteljske škole. U mestu je 1931. godine radila mešovita osnovna škola. Poznati međuratni učitelji u Trebištu bili su: Isaija Kostić (1923), Mira Vuković (1923-1924), Useinović Sulejman veroučitelj (1924), Jovićević Stevan (1929-1930), Ejfulović Ajradin (1929), Mitrović Staniša (1930-1936), Urošević Milutin kao pripravnik (1934), supružnici Šunjevarić Lazar i Ivanka (1938).[6]

Manastirac

Blizu naselja nalazili su se prije Drugog svjetskog rata Trebiški hanovi. To mesto je bilo od značaja jer je tu bio (i nestao!) srednjevekovni srpski manastir. Od nekadašnjeg manastira nakon Prvog svjetskog rata ostala je samo kamena česma. Manastir je počeo da se obnavlja u vrijeme dok je tom dijecezom upravljao vladika Nikolaj Velimirović, nakon Prvog svjetskog rata. On je za starešinu manastira u izgradnji postavio poznatog monaha Kalista Milunovića. Manastir je sudeći po natpisu na kamenoj česmi, podigao srpski car Dušan, i posvetio ga Sv. Arhanđelu Gavrilu. Plan nove manastirske crkve izradio je Rus izbeglica, građevinski inženjer Čečenjev. Graditelj je bio neimarstvu vičan dodatno obučen (od strane Rusa) sam monah Kalist. Crkva je zamišljena sa tri oltara, a iz prve crkve se ulazilo u glavnu crkvu između sedam stubova od tesanog kamena, i to kroz osam vrata. Hram je zidan četiri godine i imao je na kraju dva odeljenja sa tri oltara, a vrh je postavljen kameni krst. Bila je to velika bogomolja od kamena, sa dimenzijama: visoka 29 metara, dugačka 32 metra a široka 18 metara. U Drugom svjetskom ratu jednom prilikom oko 300 Šiptara iz obližnjeg Trebišta i okoline, sklonilo se u manastirsku crkvu od bombardovanja. Međutim, pala je baš na hram velika bomba i svi su izginuli pod palim krovom. Srušen je krov, ali su zidovi ostali očuvani. Nakon Drugog svjetskog rata crkva je bila pokrivena krovom od kestenovog drveta. Kada se kanonski nepriznata Makedonska crkva odvojila od Srpske pravoslavne crkve, neko je minirao hram dinamitom i srušio je.

Ako imate informacija o historiji sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Stanovništvo:

Po popisu stanovništva iz 2002. godine Trebište je imalo 765 stanovnika.

U selu žive zajednice etničkih Makedonaca (40%), Turaka (36%) i Albanaca (21%). Zapravo, većinsko stanovništvo je torbeško.

Većinska veroispovest u naselju je islam. Ranije je u selu postojala i značajna pravoslavna zajednica.

Ako imate informacija o broju stanovnika i prezimenima, pošaljite nam ispod u komentaru.

Kultura i prevreda

Ako imate informacija o broju privredi naselja ili kulturnim dobrima, pošaljite nam ispod u komentaru.

Putem pretrage možete provjeriti ko se sve testirao iz ovog naselja: BAZA

Izvori: Wikipedia, Poreklo, Bošnjacki DNK projekat

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

 
REKLAME
Test
Test
Translate »