Tutin (naselje)

Tutin

Tutin

Tutin je gradsko naselje u Srbiji, u opštini Tutin. Prema popisu iz 2011. bilo je 10.094 stanovnika.

Geografija:

Tutin se nalazi na 867 metara nadmorske visine. Naselje se na severu graniči sa Dubovom, na istoku sa Mitrovom, na jugoistoku sa Župom, na jugozapadu sa Severnim Kočarnikom i na zapadu i severozapadu sa Lukavicom. Iako Tutin ima veliki uticaj na obližnje naselje Velje Polje, sa njim se ne graniči.

Presudni uticaj na klimu Tutina ima to što se sam urbani dio nalazi u kotlini okružen brdima, te naselje Tutin ima za nijansu blažu zimu od okolnih naselja.

Ako imate informacija o reljefu, šumama, rijekama, klimi, imenima podrucija, cesmi, potoka, livada, brda i drugim geografskim elementima sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Historija:

Tutin spada u relativno mlađa, odnosno kasno formirana naselja. Svrstava se u red onih dvadesetak nastalih od druge polovine XVI do kraja XVIII vijeka. Sva sela oko njega imaju znatno dužu tradiciju i raniju historiju. Prvi pomen Štavica nalazi se u pismu kaluđera Pavla i Damjana koji su obilazeći hrišćanske krajeve pod Turcima prošli ovuda i izveštaj uputili Papi 1557. godine. U tom dokumentu bio je pomenut Štavički basen, sa njim i Štavica, ali Tutina nije bilo te još uvek stoji pod nepoznanicom. Ovo utoliko pre što nekoliko naselja u Srbiji ima isti naziv te budući da je slovenskog porekla izvesno je da označava neki simbol. Za naziv Tutin postoji nekoliko legendi. Jedna od njih vezana je za Huseina, kapetana Gradaščevića, protiv Turaka koji je ovuda protutnjao u tutnju sa vojskom 1831. godine na putu od Bosne ka Kosovu. Tutin je tada imao naziv Donja Dmitrova (Donja Mitrova). Prvi poznati pisani dokument o nazivu Tutin, naselju sa sedam kuća, nalazimo u putopisu Engleskinja Mjur Makenzijeve i A. P. Irbijeve iz 1868. godine. One su sa pratnjom na proputovanju prečicom od Novog Pazara ka Rožajama i Peći prenoćile u Tutinu, naselju od 7 kuća u gostoprimstvu aganske kuće Hamzagića. To ne znači da je tada Tutin nastao i dobio ime. Do 1912. godine, Tutin je bio malo naselje sa 20 kuća. 1920ih godina prošlog veka, naselje se znatno razvilo, bilo je: javnih zgrada, zdravstvenih stanica, škola i prodavnica.

Ako imate informacija o historiji sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Stanovništvo:

U naselju Tutin živi 7.290 punoljetnih stanovnika, a prosječna starost stanovništva iznosi 33,1 godina (32,6 kod muškaraca i 33,7 kod žena).

Ovo naselje je velikim dijelom naseljeno Bošnjacima (prema popisu iz 2011. godine), a u poslednjim popisima, primećen je porast u broju stanovnika.

Ako imate informacija o broju stanovnika i prezimenima, pošaljite nam ispod u komentaru.

Kultura i prevreda

Ako imate informacija o broju privredi naselja ili kulturnim dobrima, pošaljite nam ispod u komentaru.

Putem pretrage možete provjeriti ko se sve testirao iz ovog naselja: BAZA

Izvori: Wikipedia, Poreklo, Bošnjacki DNK projekat

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

Translate »