Bajica kod Cetinja

Bajice su naselje u općini Cetinje u Crnoj Gori.

Geografija:

Ako imate informacija o reljefu, šumama, rijekama, klimi, imenima podrucija, cesmi, potoka, livada, brda i drugim geografskim elementima sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

 

 

Historija:

U kasnom srednjem vijeku, Bajice su selo u Cetinjskom polju, koje je potpadalo pod oblast Gornje Zete i vlašću porodice Crnojević. U jednoj povelji Ivana Crnojevića, iz 1485. godine, pominje se rod Bajičića. U ovom mjestu su bratstva starijeg porekla bili: Borilovići, Musulimovići i Miloševići. Vjerovatno su svi oni, ili makar njihovo jezgro, poreklom od nekada jakog roda Bajičića. Glavno bratstvo u Bajicama kasnije postaju Martinovići, koji su doselili iz okoline Gacka nakon njegovog pada pod otomansku vlast.

Na samom početku 18. vijeka je sproveden genocid nad muslimanima stare Crne Gore – poznat kao Istraga poturica. Prema pjesmi koju je otpjevao vojvoda Batrić, 5 pravoslavnih Martinovića se istaklo u ubijanju, paljenju kuća, pokrštavanju i rušenju džamija od Cetinja do Đeklića.

Ako imate informacija o historiji sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Stanovništvo:

U naselju Bajice živi 599 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 34,0 godina (33,8 kod muškaraca i 34,2 kod žena). U naselju ima 242 domaćinstva, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,54.

Ovo naselje je velikim delom naseljeno Crnogorcima (prema popisu iz 2003. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je porast u broju stanovnika.

Etnički sastav prema popisu iz 2003.[3]
Crnogorci
792 92.41%
Srbi
46 5.36%
Jugosloveni
5 0.58%
Hrvati
3 0.35%
Mađari
2 0.23%
Rusi
1 0.11%
Romi
1 0.11%
nepoznato
5 0.58%

Ako imate informacija o broju stanovnika i prezimenima, pošaljite nam ispod u komentaru.

Kultura i prevreda

Ako imate informacija o broju privredi naselja ili kulturnim dobrima, pošaljite nam ispod u komentaru.

 

Putem pretrage možete provjeriti ko se sve testirao iz ovog naselja:  BAZA

 

Izvori: Wikipedia, Poreklo, Bošnjacki DNK projekat

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

REKLAME
Test
Test
Translate »