Porijeklo porodice Čalaković iz Drage kod Tutina

DALEKO PORIJEKLO

Testirani pripada E haplogrupi –grani koja je od davnina došla iz Afrike u Evropu. ——– E1b1b (grana od E; stara 34 000 godina?) E1b1b je grana koja je nastala negdje u Africi, a koja je migrirala na sjever Afrike, Bliski istok i Evropu. Opširnije o E haplogrupi pročitajte ovdje: ——– E-V13 (grana od E1b1b; prije 5000 godina?) – Ova grana se stacionirala na Balkanu, odakle se raširila po cijeloj Evropi. Ova grana je danas najstarija u kontinuitetu na Balkanu. Opširnije o E-V13 grani čitajte ovdje: ——– E-Z16988 (grana od V13; prije 2900 godina?) Ova grana još uvijek se slobodno širi dužinom cijele Evrope. Najviše se skoncentrisala na jugozapadu Balkana i na jugozapadu Njemačke.

BLISKO PORIJEKLO

——– Sandžak (prije 600 godina?) Testirani nesumnjivo potiče od plemena Klimenti. Bili su skoncentrisani u selima na sjeveru Albanije uz granicu Sandžakom. Opširnije o rodu E-Z16988 i plemenu Klimente čitajte ovdje:
E-BY4590 – Rod Klimenti
——– Čalaković iz Drage kod Tutina (prije 200 godina?)
Porodično predanje: nepoznato Ejup Mušović: Dražani su mahom Klimente. Doseljeni su u Dragu iz Ugla. Poznati:
nepoznat – osnivač plemena
Javite nam ko je  poznati Čalaković Genetska rodbina:
 

Ako posjedujete još informacija, molimo vas da nam napišete u komentaru. Ako posjedujete vrijedne fotografije, pošaljite nam na mail: bosnjackidnk@gmail.com

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

REKLAME
Test
Test
Translate »