G-L13 – starokavkasko-balkanska

Drugo ime za G-L13 je G2a2b2a1a1a1, nastala prije prije 10 500 godina na područiju južno od Kavkaza.

Porijeklo G-L13

Shodno matematičkom proračunu Phylogeographera, preci G-L13 su živjeli u Trialetianskoj kulturi južno od Kavkaza.

Trialetiansku kulturu karakteriše eksploatacije ribe i ostaci brojnih gradova koju je ova drevna civilizacija izgradila:

Preci G-L13 naseljavaju Evropu


Shodno matematičkom proračunu Phylogeographera, preci G-L13 su jako rano naselili Evropu, vjerovatno među prvima od svih rodova G haplogrupe
Sličanan rezultat daje i proračun programa Scaledinnovation. Preci G-L13 su naselili EVropu najkasnije prije 10.000 godina.

G-L13 nastaje na Balkanu

L13 je nastao pre 10 500 godina, ali sadašnji nosači potiču od zajedničkih predaka koji su živeli pre samo 5 000 godina, što odgovara periodu Yamna. Uprkos mladoj dobi, nalazi se u celoj Evropi, uključujući Rusiju, kao i u centralnoj Aziji, Iranu, Kavkazu i Levantu. Ova grana se je proširila sa haplogrupama R1a i R1b kroz indoevropske migracije.

Iako je G2a haplogrupa karakteristična za stanovništvo koje je živjeko na istoku i jugoistoku Evrope prije indoevropskih migracija, ova grana je rano asimilirana u Indoevropljane, kroz Pontičku kulturu. (Eupedia)


Shodno matematičkom proračunu Phylogeographer-a. preci G-L13 su se kretali po Balkanu i Mediteranu, dok konačno nije nastala G-L13 na Balkanu, prije 5000 godina.

Shodno matematičkom proračunu Scaledinnovation -a, preci G-L13 su se također kretali po Balkanu i Mediteranu, dok konačno nije nastala G-L13 na Balkanu, prije 5000 godina, čiji su se potomci kasnije razgranali po Evropi, kroz Gravetijen kulturu.
Kipovi žena sa naslagama sala tipični simbol
Gravetijen kulture
 G2a2b2a1a – prije 5300 do 5000 prije nove ere na područiju sjevernog Balkana u prodoru neolitiskih G2a kroz teritoriju I2a Staroevropljana

 

Ako posjedujete još informacija, molimo vas da nam napišete u komentaru. Ako posjedujete vrijedne fotografije, pošaljite nam na mail: bosnjackidnk@gmail.com

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

REKLAME
Test
Test
Translate »