J-Z1043* – keltsko-ilirska-hercegovačka

(u gornjem lijevom uglu, klikom na ikonu pored naslova, može se izabrati više opcija za pretraživanje mape – CTRL+scroll za zumiranje)

Genetika

Keltsko porijeklo J-Z1043*

J2b-Z1043* poznata i kao J2b2a1a1a1a1a1a1~ predstavlja pratka koji je živio prema proračunu Yfull-a u 8. vijeku prije nove ere.

Program Phylogeographer: Rod J-Z1043* je nastao u Keltskoj kulturi
Program Scaledinnovation predviđa da je J-Z1043* nastala u Centalnoj Evropi prije 2800 godina, koja se razgranala po Evropi
Na osnovu programa Scaledinnovation-a vidimo da su srodnici balkanske J-Z1043* razgranati po cijeloj Evropi

J-Z1043* balkanski ilirski rod

Balkanska testirana prezimena koja prema SNP testu i predikciji pripadaju rodu J-Z1043* se vrlo razlikuju od ostalij testiranih koji pripadaju nizvodnim granama od J-Z1043.

To ukazuje da se balkanski J-Z1043* izdvojio u periodu nastanka i doseljavanja Ilira sa prostora centralne Evrope na prostor zapadnog Balkana.

Iz tog razloga se sa sigurnošću se može očekivati da je postojalo ilirsko pleme ili dio plemena sa haplogrupom: J-Z1043*

Kada se pripadnici ovog genetskog roda budu testirali na Full testu, bit će formirana balkanska nizvodna grana od J-Z1043.

J-Z1043* kroz historiju

Stara era – Ilirija

Ilirija je naziv historijskog geografskog područja koje su u antičko doba naseljavala brojna plemena Ilira. Ilirska plemena imala su zajednički jezik i obitavala su na području koje približno korespondira sa teritorijom zapadnog Balkana.

X

Iliri su se doselili na područje zapadnog Balkana u X stoljeću p. n. e.

VI

Bardilis je bio ilirski kralj koji je vladao od 385. do 358. godine p. n. e. i osnivač je istoimene dinastije. Ilirsko je kraljevstvo pod Bardilisom bilo važan centar moći u IV stoljeću p. n. e.

Makedonski kralj Perdikas ubijen je u naletu Ilira 359. godine p. n. e. a Filip II Makedonski, otac Aleksandra Velikog, je uzvratio godinu dana kasnije potisnuvši Ilire do Ohridskog jezera a iste, 358. godine p. n. e., Bardilis je ubijen nakon što je Filip odbio njegovu mirovnu ponudu.

Pod Aleksandrom Velikim, 355. godine p. n. e. ilirska plemena učestvovali su u pohodu na Perziju. Nakon Aleksandrove smrti 323. godine p. n. e., Iliri su se oslobodili i kralj Glaukijas je otjerao Grke iz Drača u Albaniji.

III

Iliri, Grci, Tračani, Makedonci, Dačani su indoevropski narodi koji su asimilirali E-V13 haplogrupu.

Krajem III stoljeća p. n. e. ilirsko kraljevstvo je imalo prijestonicu kod Skadra i kontroliralo dio današnje sjeverne Albanije, Crne Gore i Hercegovine.

U III vijeku p. n. e. Iliri su imali kralja Agrona (250-230. p. n. e.). Agron je bio sposoban vladar kojije uspio ujediniti nekoiko ilirskih plemena i slomiti otpor plemenskih vođa koji su se protivili ideji stvaranja zajedničke ilirske države. Ilirsko kraljevstvo pod Agronom je u to vrijeme bilo najsnažnije na Balkanu.

Nakon smrti Agrona, nova ilirska kraljica postala je Teuta, Agronova druga žena. Teuta je vladala umjesto Agronovog maloljetnog sina Pineusa.

II

Dezidijeti su živijeli u Srednjoj Bosni i svoje jačanje bilježe u II vijeku. Mnogo helenskih književnih djela je pisalo o ovom plemenu. Sačinjavali su glavnu komponentu ilirskog korpusa i glavni grad im se nalazio u današnjoj Brezi.

Oko 180. godine p. n. e. Dalmati proglašavaju nezavisnost od ilirskog kralja Gencija. On zadržava Skadar kao svoj glavni grad. Rimljani su ga tu porazili 168. godine p. n. e., zarobili ga i odveli u Rim 165. godine p. n. e. kao posljednjeg ilirskog kralja. Rim je tada uspostavio vlast na četiri vazalne teritorije u Iliriji a kasnije je cijelo područje postalo jedna provincija sa centrom u Skadru.

Nova era – Rim

I

Rimljani su u svojoj ekspanziji na Balkanu osnovali svoju provinciju Ilirikum i prodirali sve dalje u unutrašnjost ali Iliri se nisu lako mirili sa dominacijom Rima. U odsudnom ratu između Ilira i Rima koji je trajao od 6. do 9. godine udružena dalmatinsko-panonska plemena pod Batonom, vođom Dezidijata iz Bosne, i Batonom i Pinesom, vođama Breuka, su natjerali rimljane na sukob koji će rimski historičar Suetonijus opisati kao najteži od Punskih ratova. Rim je morao angažovati ne manje od 15 legija sa pomoćnim trupama i saveznicima iz Trakije; ukupno oko 200.000 vojnika. Težak gerilski rat vođen je u bosanskim planinama i južnoj Panoniji. Rimljanima je trebalo tri godine da uguše ilirski ustanak čiji su povod bili preveliki porezi i prisilno regrutiranje Ilira u borbu protiv germanskog plemena Markomana. Nakon ovog rata, provincija Ilirikum je 10. godine podijeljena na Panoniju i Dalmaciju.

Po plemenu Beruci Brčko u Bosni danas nosi ime, a nakon rimske invazije većina Beruci. Baton Breuci je bio jedan od vođa pobune protiv Rimskog carstva.

II

III-IV

Sarmatinsko osvajanje sjevera Balkana. Sarmati osnivaju Sarmium (Srijem) i Singidunum (Beograd), koji je po jednoj verziji dobio ime po sarmatinskom kralju Beogu.

V

Balkan su naizmjenično osvajali Huni, Goti i Avari iz pravca Ukrajine.

VI

Balkan osvajaju Slaveni iz pravca Baltika preko Karpata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

 
REKLAME
Test
Test
Translate »