G-Y128028 – starokeltska

(u gornjem lijevom uglu, klikom na ikonu pored naslova, može se izabrati više opcija za pretraživanje mape – CTRL+scroll za zumiranje)Genetika:

Nastanak

Drugo ime za G-Y128738 je G2a2b2a1a1b1a1a1a1b1b nastala prije 2900 godina. Zajednički predak do sada testiranih pripadnika ovog SNP-a je živio prema proračunu Yfull-a u 8. vijeku nove ere (TMRCA 1250) na teritoriji Alpa u Keltskoj kulturi.

https://phylogeographer.com

Keltska kultura je kolijevka evrospkih naroda. Indoevropskog su porijekla. bili su poznati po obožavanju sunca i po spaljivanju mrtvih. U keltskoj kulturi je nastao proto-germanski jezik.

Širenje


http://scaledinnovation.com/

Srodnike bošnjačkih G-Y128028 danas možemo naći na Balkanu, ali i širom gemranskih i keltskih teritorija.

Migracija na Balkan

http://scaledinnovation.com/

Prema priračunu Scaledinnovation-a. preci G-Y128028 su došli na Balkan u kad i ostala ilirska plemena, tako da je moguće da je ovaj genetski rod nosilo neko ilirsko pleme. Također, moguće je da je doseljen na Balkan u nekom od kasnijih migracija za vrijeme Rimskog carstva.

Plemena

Postoje indicije da je pleme Korjenić povezano sa ovim genetskim rodom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »