I-S14887 – nordijski

Genetika

S14887 je najučestalija na Skandinaviji, u Danskoj, Švedskoj i Finskoj.

Stara DNK i Migracije

Još uvije nije otkrivena ova haplogruap u starim DNK kostima.

Kompjuterskom simulacijom koju je uradio institut Mygration, na osnovu današnje rasprostranjenosti potomaka, ukazuje da je ova grana u to vrijeme boravila u centralnoj Evropi, i da je indoevropskom invazijom iz staroevropske zajednice preživjela u okviru Corder Ware kulture:


Na osnovu kompjuterske simulacije instituta Mygration vidimo jasno da je su preci ove I1 grane došli sa prostora centralne Evrope na prostor Skandinavije u periodu prije 4000 godina

U okviru Crder Ware kulture, prije 4000 godina, formira se grana Indoevropskog jezika poznata kao “germanski-balto-slavenski”.

Kada su Indoevropljani zauzeli Evropu, I2a1 haplogrupa je “zbrisana” sa teritorije koju su zauzimali. Izuzetak je grana iz centralne Evrope koja je asimilirana.
Također, simulacijom na Mygration, se jasno vidi da je S14887 postala sastavni dio Nordijske kulture

Statistika 

Pripadnici ove grane su pronađeni u:

  • Skandinavija – najveći procenat
  • Britanija – nešto manji procenat
  • Slavenske zemlje – mali procenat
  • Balkan – najmanji procenat

Ovoj grani pripada vldarska porodica Grimaldi, koja danas vlada Monakom.

Stari Nordijci (ilustracija)

I-S14887 kroz historiju

U 6. veku pišu istoričari Jordanes i Prokopije iz Cezareje da u Skandinaviji živi mnoštvo naroda i plemena od kojih svaki ima svoga zasebnog vladara. Rezultat manjih plemenskih migracija bio je nastanak današnjih naroda poznatih u Skandinaviji; Šveđana, Danaca i Norvežana koji su sredinom 6. veka zauzeli svoje današnje prostore. U to rano istorijsko doba Skandinavija je bila rascepkana na niz manjih plemenskih kneževina. Ujedinjenje tih manjih država u veće, bio je dug i spor proces.

Nordijci su se širili duž cijele Evrope

I-S14887 i Bošnjaci

Među Bošnjacima pripadnici ovog roda su zastupljeni u manjem procentu. Naročito na prostoru Sandžaka i Hercegovine.Izvori:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

 
REKLAME
Test
Test
Translate »