I-Y3118* – istočnoevropska

(u gornjem lijevom uglu, klikom na ikonu pored naslova, može se izabrati više opcija za pretraživanje mape – CTRL+scroll za zumiranje)

Porijeklo

Preci od I-Y3118* su živjeli u Keltskoj kulturi (Kultura urni i Latenska kultura) u centralnoj Evropi.


https://phylogeographer.com

Nastanak

Drugo ime za I-Y3118* je I2a1a2b1a1a2a.

I-Y3118 predstavlja pretka koji je prema proračunu živio u 2. vijeku prije nove ere u sjeveroistočnoj Evropi, negdje na prostoru zapadne Ukrajine ili jugositočne Poljske.

https://phylogeographer.com

Širenje

http://scaledinnovation.com

Shodno raspoloživim podacima, I-Y3118 se raširila mahom u istočnoj Evropi. Danas je najviše potomaka u Ukrajini, Poljskoj, Bjelorusiji i Rusiji.


http://scaledinnovation.com

Migracija na Balkan

Na Balkanu (osim Grčke i Istanbula) zvanično do sada (avgust 2019.) nije identificirana I-Y3118*, osim kod jedne bošnjačke porodice sa prostora Prijepolja u Sandžaku.

Za neke porodice se može porodice sa prostora Sandžaka i Tuzle se može pretpostaviti da pripadaju ovom rodu, predikcijom na osnovu markera. Upoređujući markere bošnjačkog Y3118* sa Y3118* iz istočne Evrope, dolazi se do zaključka da su vrlo udaljeni, što ukazuje na odvajanje koje se dogodilo rano.

Shodno projekciji navedenih programa, I-Y3118* bi mogla doći na Balkan u nekoj od migracija iz istočne Evrope na Balkan. Moguće u doseljavanju Slavena, jer se srodnici nalaze u slavenskim državama, međutim, moguće je i u drugim migracijama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Maksimalna veličina datoteke: 2 MB.
Možete učitati: fotografiju, audio, video, dokument.
Veze na YouTube, Facebook, Twitter u tekst komentara automatski će biti ugrađeni.

 
REKLAME
Test
Test
Translate »