Leštane (Gora)

Leštane je naselje u opštini Gora na Kosovu i Metohiji. Po zakonima privremenih institucija Kosova ovo naselje je u sastavu opštine Dragaš. Leštane je goransko selo (muslimansko selo goranskog govornog jezika) u šarplaninskoj župi Gori.

Geografija:

Ako imate informacija o reljefu, šumama, rijekama, klimi, imenima podrucija, cesmi, potoka, livada, brda i drugim geografskim elementima sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Historija:

Ako imate informacija o historiji sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Stanovništvo:

Naselje ima goransku etničku većinu.

Ako imate informacija o broju stanovnika i prezimenima, pošaljite nam ispod u komentaru.

Kultura i prevreda

Ako imate informacija o broju privredi naselja ili kulturnim dobrima, pošaljite nam ispod u komentaru.

 

Putem pretrage možete provjeriti ko se sve testirao iz ovog naselja: BAZA

 

Izvori: Wikipedia, Poreklo, Bošnjacki DNK projekat

1 Comment

 1. Jasmin kaže:

  Mogu dati nekoliko informacija kao žitelj tog sela… Selo se spominje prvi put u crkvenim propisima godine 1348 kada je na popisu bilo čisto pravoslavno stanovništvo Srpskog porekla.
  Selo je bilo vazalskog tipa i stoga je jedino na teritoriji gore koje nema planinu niti livade za pašu stoke, poseduje samo svoje planinske izvore vode i reku, veliki broj stanovnika sela iz sva tri plemena iz kojih je sastavljeno služilo je turskom carstvu i bili su janjičari.
  Selo je zvanično prešlo u islam u 17. Veku od kada i ime mojih predaka prelazi u Islamska imena, posedovalo je do tada crkvu ali sa tim da je tada stanovništvo prešlo u Islam crkva je vremenom srušena zbog starosti ali i dalje u selu postoji deo koji se zove “crkof” i stariji od mene pamte i tačnu lokaciju gde je bila.
  Do današnjih dana selo je sačuvalo svoju DNK čistoću jer su se uzimale žene samo i isključivo goranskog porekla što je praksa i dan danas, dijalekat je staro štokavski koji se govorio oduvek i govoriće se zauvek.
  Plemena po nazivima iz davnina su Mentovčani (ja pripadam), Kasovčani, Odovčani.
  Tradicionalna nošnja nastala je u starom carstvu, pripada Prizrenskoj kulturi i ostala je nepromenjena kroz vekove do dana današnjeg.
  Može nas svojatati ko hoće, pričati da smo Bugari, Makedonci, Bošnjaci, Srbi… Istina je da smo mi narod za sebe i da imamo poreklo starije od 99% novonastalih stanovništva, takođe imamo i sela koja su na teritoriji Makedonije (sela se protežu do Prilepa), severne Albanije (do Skadra) ,severno od Prizrena (gogarska sela-isto Goranci koje je Tito preimenovao u gogare) i Torbeška sela (deo Goranaca koje je Tito preimenovao u torbeše) tako da kao narod brojimo oko 150000 stanovnika ali geopolitika uništavanja starosedeoca Kosova i Metohije na sve načine pokušava uništiti naš identitet.
  Goranci su Goranci i bez obzira na sve mi ćemo uvek biti i ostati Goranci.
  Jasmin Aćifof, Aćif Maksudov, Maksud Mujdinov, Mujdin Aćifof, Aćif Aslanov, Aslan Sejdijin, Sejdija Eminov i Emin Vukanov. Devet kolena moje loze unazad, sve što sam napisao su činjenice prenesene sa kolena na koleno i biće preneto na mog sina Harisa da prenese svojem sinu i unuku da se nikad ne zaboravi ko smo mi i odakle smo…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

Translate »