Lika (oblast)

Geografija:

Ako imate informacija o reljefu, šumama, rijekama, klimi, imenima podrucija, cesmi, potoka, livada, brda i drugim geografskim elementima sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Historija:

Lički Vlasi koji su u tursko doba činili većinu ličke populacije, pred neizvjesnom budućnošću razbježali su se na sve strane. Jedan je dio njih otišao zajedno s ličkim muslimanima u Bosnu, dok su preostali prešli na krajiško zemljište gdje su našli privremeni smještaj. Drugim riječima, stanovništvo Like se tijekom 150 godina posve promijenilo.

Zbog toga je danas teško govoriti o Ličanima kao starosjediocima jer takve starosjedilačke populacije u Lici nema. Današnji stanovnici Like potječu uglavnom od doseljenika koji su ovamo pristigli tijekom 18. i 19. stoljeća.

Perušić, koji je slovio kao ugledno mjesto ličkih muslimana, nakon 1689. godine izgubio je većinu svoga žiteljstva. U mjestu je ostalo 55 muslimanskih obitelji koje su odmah prihvatile rimokatoličku vjeroispovijest.

U Budaku je nakon 1689. godine ostalo 29 muslimanskih i vlaških obitelji s ukupno 220 stanovnika. Oni su svi, s nadolaskom krajiške vlasti, prihvatili rimokatoličku vjeru. Prema popisu sela iz 1700. godine, u Budaku je bilo 30 katoličkih kuća.

U susjednoj Kaniži, nakon odlaska Turaka, ostale su samo četiri muslimanske obitelji,

1. Čenići,
2. Jengići,
3. Šabići i
4. Turići.

Oni su prihvatili rimokatoličku vjeru te su ostali u selu.

Na imanju age Senkovića bilo je u tursko doba nekoliko muslimanskih i vlaških obitelji koje su tu bile zaposlene. Kada su Senkovići otišli u Bosnu, na njihovom imanju ostali su samo Alići, koje je pokrstio pop Mesić.

GOSPIĆ izgled manjega grada.

Doseljenici koji su ovamo stizali bijahu većinom obrtnici i poljoprivrednici.

Prema podrijetlu, sastav je bio šarolik. Od pokrštenih muslimana potjecali su:

1. Alići,
2. Asančajići,
3. Begići,
4. Čanići,
5. Čutići,
6. Fajdići,
7. Hećimovići,
8. Jamičići,
9. Jengići,
10. Kasumovići,
11. Kurteši,
12. Šabani i
13. Šerići.

Jugoistočno od Gospića ležalo je u vrijeme turske okupacije dobro naseljeno mjesto Ribnik. U njem je nakon 1689. godine ostalo samo pet muslimanskih obitelji koje su odmah prihvatile katoličku vjeru.

U Bilaju je podno turske tvrđave postojalo muslimansko naselje, koje je 1689. godine posve opustjelo. Kasnije se ovamo vratilo nekoliko doseljenika iz okolice Otočca.

Susjedno selo Barlete imao je sličnu sudbinu. Kada su ovdašnji muslimani napustili selo, ostale su u njem dvije kuće Šerića

Autor: Mirko Marković
Za forum priredila Marica Draženović – http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=293.0

Ako imate informacija o historiji sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Stanovništvo:

Ako imate informacija o broju stanovnika i prezimenima, pošaljite nam ispod u komentaru.

Kultura i prevreda

Ako imate informacija o broju privredi naselja ili kulturnim dobrima, pošaljite nam ispod u komentaru.

Putem pretrage možete provjeriti ko se sve testirao iz ovog naselja:  BAZA

Izvori: Wikipedia, Poreklo, Bošnjacki DNK projekat

2 Comments

  1. kenan ćurt kaže:

    pozdrav zan li te za bajrici

  2. kenan ćurt kaže:

    pozdrav zna li te za bajrici kod brekovice

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »