Lovreć (općina)

Lovreć je općina u Hrvatskoj.

Geografija:

Lovreć je smješten na zapadu Imotske krajine.Ima submediteransku klimu a ne mediteransku kao istočni dio krajine jer su ovdje zime i ljetne noći hladnije. Sama općina graniči na sjeveru s Bosnom i Hercegovinom. Prosječna nadmorska visina je 550 m.

Nalazi se na 43°29′ sjeverne geografske širine i 16°59′ istočne geografske dužine.

U njezin sastav ulaze mjesta Lovreć, Opanci, Studenci, Medov Dolac i Dobrinče.

Danas su to mahom opustjela mjesta iz kojih mladi u nedostatku radnih mjesta odlaze, a ostaju stariji ljudi. Zašto je to tako, manje-više je svima poznato. Do toga su doveli uvjeti koje su donijeli moderni civilizacijski tokovi i nedostatak radnih mjesta.

Općina Lovreć je vrlo kvalitetno riješila infrastrukturu (telefon, voda, cesta), te se osjećaju značajniji povratci mladih obitelji. Izgradnjom auto ceste do Šestanovca, kao i dovršetkom tunela Sveti ilija 2010.godine, općina Lovreć ima velike mogućnosti za značajniji gospodarski razvoj. Ovdje još uvijek ima mjesta za zdravi turizam, proizvodnju zdrave biljne i životinjske hrane, proizvodnju meda kao i mogućnosti organiziranja turističkih izleta(biciklističke staze, konjički sport, razgledavanje špilja, netaknuta priroda i sl.) odnosno smještajnih kapaciteta.

Ono što često zabrnjiva je neprilagodba uvjetima življenja na ovim prostorima.  Nema povezivanja s turističkim organizacijama za mogućnosti izleta seoskim gospodarstvima, ričičkom jezeru, Satuliji, biciklističkim brdskim stazama, konjičkim stazama i sl. To su izuzetne turističke vrijednosti, koje možda ne cijenimo mi, ali stranci itekako.

Zato je najpotrebnije razvijati svijest kod ljudi da se može živjeti od takvih stvari koje će doprinijeti boljitku svih nas.

Ako imate informacija o reljefu, šumama, rijekama, klimi, imenima podrucija, cesmi, potoka, livada, brda i drugim geografskim elementima sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Historija:

Lovreć nastao je od lat. Laurentius – koji je ovjenčan lovorovim vijencem. Nikao je na tlu davnoga rimskoga grada (Tronuma ?).

Ako imate informacija o historiji sela, pošaljite nam ispod u komentaru.

Stanovništvo:

Ako imate informacija o broju stanovnika i prezimenima, pošaljite nam ispod u komentaru.

Kultura i prevreda

Osnovna škola i muzej
Lovrećko groblje

Poglavito je izgradnja prve osmogodišnje škole u Lovreću 1950. godine te sadržaji u vezi s njenim radom odredili su Lovreć kulturnim stožerom u ovom dijelu Krajine.

Ako imate informacija o broju privredi naselja ili kulturnim dobrima, pošaljite nam ispod u komentaru.

Putem pretrage možete provjeriti ko se sve testirao iz ovog naselja: BAZA

Izvori: Wikipedia, Poreklo, Bošnjacki DNK projekat

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

REKLAME
Test
Test
Translate »