Porijeklo podorice Ljuca iz Sandžaka

Haplogrupa (prije 2000. p.n.e)

Stari vijek (2000. p.n.e. – 650. n.e.)

Srednji vijek (nakon 650. n.e.)

Porodično porijeklo (nakon 1700. n.e)

Genetska rodbina:

Svi Kuči su bliski genetski rođaci Ljucama. Najbliži su većina iz Kučke oblasti.

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.


Porodično predanje:

Ljuce su muhadžiri iz Nikšića. Živjeli u Nikšiću do pada pod crnogorskom vlašću. Ljuce su bili zadnja odbrana na planini Bjelasici kada su morali da se povuku i uz gubitke ljudske morali su da se odsele. Danas ih ima od Brčkog, Goražda do Sandžaka, Kosova i Turske.

Mnoge Ljuce su pale u nemilost crnogorske vojske i pogubljene, a mnoge su i pokrštene.


Literatura:

Ejup Mušović:

Ljuce su muhadžiri iz Nikšića nakon 1878. Starinom su od Kuča. Ima ih po cijelom Sandžaku. U Novom Pazaru se prezivaju i Nikšić.

Jovan Erdeljanovic:

Brojne muslimanske porodice porijeklom su od Kuča: Ljuce i Dakovići kojih je sredinom XVIII stoljeća bilo u Nikšiću oko 300 kuća.

 Sandžačka literatura:

Ljuce poticu od plemena Kuca iz Bezihova sjeveroistocno od Podgorice, iz okoline Meduna, odakle su pokrenuti 1688. g. kada je Medun pao u mletacko-crnogorske ruke. Nakon 1688. g., dio ih je otišao u Podgoricu, a drugi su preselio u Kolašinu i Nikšiću. U nikšićkom kraju su neki Ljuce uživali znatan ugled. Iz Nikšića su istjerani 1877. g. kada je crnogorska vojska zauzela grad, tako da danas njihovih potomaka ima svugdje u Sandžaku. Tako ih ima u Boljanićima i Mrčevu (Pljevlja), Rožajama, Boljhanini, Lozni, Zatonu i Rastokama (B. Polje), zatim Melajama, Rudnici (Tutin) itd. Ovi iz Rudnice su doseljeni iz Boljhanine na posjed kolasinskih Smailagica koji su odseljeni u Skoplje 1960. g.

Dosta je Ljuca u Sandzaku preuzelo prezime Ni(k)šić po starom kraju.

 Crnogorska literatura:

Ljuca, Bezihovo (Kuči), ogranak Nilejića. Od njih su u Nikšiću; Boljanići i Mrčevo (Pljevlja), odatle kod Rožaja i drugi odsele se u Tursku; Berane; Boljanine (Bohanine), Lozna, Zaton i Rastoke (Bijelo Polje); u Zatrijebaču (Kuči) i kao: Ljucović; Mojkovac i područni Okruglić

Poznati:

? – osnivač plemena  Ljuca

Ljuca Avdija, legendarna ličnost i gazija;
Ljuca Hasko, gazija  Nikšića, iz 1877. g.;
Ljuca Mujaga, jedan od prvaka Bijelog Polja iz 1912. g.;
Ljuca Tahir, gazija iz Niksica (“Krnovka”);
Ljuca Belo i Nusko, komite iz Bijelog Polja;
Ljuca Emin, političar, funkcioner parije “Džemijet” i kasnije pripadnik komitske grupe u okolini Bijelog Polja;
Ljuca Derviš, rodom iz Pljevalja, zavrsio gimnaziju u Pljevljima i Visu vojnu akademiju u Beogradu. Bio oficir JNA prije rata;
Genetska rodbina:

Svi Kuči su bliski genetski rođaci Ljucama. Najsličniji su im Šutkovići iz Radetine, ranije iz Meduna, kao i Prelevići iz Ubli blizu Meduna.

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.

Dom

Nikšićka oblast

Najstariji dom

Kučka oblast

Zaključak:

Ovaj DNK rezultat nam kazuje da su Ljuce porijeklom Kuči iz Meduna i da je porodično predanje tačno. Iz Meduna su naselili Nikšić. Iz Nikšića Sandžak, Bosnu, Kosovo i Tursku.

Dalje preporuke:

  • Za dodatne informacije o porijeklu potrebno je uraditi Full test

Reference:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »