Porijeklo porodice Agović sa Bara kod Petnjice

Haplogrupa (prije 2000. p.n.e)

Stari vijek (2000. p.n.e. – 650. n.e.)

Srednji vijek (nakon 650. n.e.)

Porodično porijeklo (nakon 1700. n.e)

Genetska rodbina:

Agovići su testirani na FTDNA labaratoriji kroz BigY sa rezultatom R1b-Y82919+

Testirane su tri grane Agovića, sa Bara, Orahova i Vrbice.

Svi iz roda Bihoraca su bliski Agovićima.

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.


Porodično predanje 

Predak Agovića je porijeklom iz sjeverne Albanije, neki kažu iz skadarske okoline, kao katolik je došao u Plav gde je primio Islam i postao po jednoj verziji Aga.
Nakon nekog vremena Aga ili Ago gubi u Plavu Agaluk i sa svojim sinom i slugama prelazi da živi u Peteševicu kod Tucanja, jedan dio Agovića je odselio za Vrbicu, drugi dio je prešao na Orahovo.
Najstari predak Agovića sa Bara Šuco se sa Orahova vratio u današnje Bare pored Tucanja, najvjerovatnije na staro imanje blizu Peteševice. Groblje Agovića sa Bara je sa druge strane Peteševice u Tucanje.


Literatura:

M. Lutovac, Bihor i Korita 1967:

Gornja Vrbica:
Agovići(35 kuća). Kažu da je njihov predak doseljen iz okoline Plava prije devet pojaseva. Tamo je kao katolik primio Islam. Naselio se najprije u Peteševici kod Tucanja, a odatle se iselio jedan dio u Gornju Vrbicu, a drugi u susjedno selo Orahovo.

Orahovo:
Agovići(25 kuća), doseljeni su krajem 18. vijeka. Njihovi rođaci su Agovići u Gornjoj Vrbici. Kao sto je ranije rečeno , oni su najprije bili naseljeni u Peteševici(Tucanje), pa su se jedni odselili u Vrbicu, a drugi na Orahovo. Njihov predak je došao iz okoline Plava, gdje su, kako njihovo predanje kaže, bili katolici.

Tucanje – zaseok Bare:
Agovići(10 kuća), rođaci Agovića u Vrbici i susednom Orahovu, odakle su se ovamo doselili.

www.geni.com:

O Agu se vrlo malo zna i ima razlicitih predanja koja su protivrjecna.

Po jednom od tih predanja dobio je titulu age u Beranama pa se potom naselio u Gornjoj Vrbici, gdje i dan danas najvise Agovic-a zivi. Po grubim procjenama Ago trebao je ziviti u drugoj polovini sedamnaestog stoljeca.

Ago je imao 2 sina, Gano i Omer Agović (negdje se spominje i 9 ali samo imena ove dvojice su poznata)


Poznati:

Ago ?– osnivač plemena Agović (rođen 1650)

Đule Agović – (Gornja Vrbica) komandant muslimanske milicije za Vrbički kraj, 1943 godine preuzima komandu muslimanske milicije za Petnjički kraj od Mula Osmana Hrastodera

Agović Mehmed Babo – (Kruščica)

Samir Agović – (Gornja Vrbica)predsjednik opštine Petnjica

(pošaljite nam još poznatih ličnosti iz ove porodice koje znate)


Dom

Bare kod Petnjice

Srednji dom

Plav (naselje)

Najstariji dom

Skadarska oblast?

Zaključak:

Agovići nose isto prezime jako dugo. Došli su iz okoline Plava i naselili se u 3 petnjička sela, Bare (Tucanje), Orahovo i Gornju Vrbicu. Agovići iz sva ta 3 sela su istorodni, što je genetski dokazano. Nisu im srodni Agovići iz Rožaja. Još uvijek nije pronađeno srodno prezime Rodu Bihoraca sa testirotije Plava i okoline. Dalje porijeklo ima izvor odakle i pleme Murići, negdje u skadarskoj oblasti.

Preporuka za dalja istraživanja:

 • Sprovesti širi poduhvat testiranja preuimena u plavoguisnjskoj-oblasti radi pronalaženja bližih srodnika

2 Comments

 1. Agovic Irfan kaže:

  Postovani,
  Prema mojim saznanjima Agovici na sjeveru CG dolaze iz Podgorice, mjesta Golubovci ,Zeta gde i danas postoje mjesta poput Agovica brijest. Mislim da bi dobro bilo istrazit to.

  • Agovic kaže:

   Agovići iz Golubovca ili Vladni kod Golubovca danas zive u Skadar i prezivaju se Agoviku i Agovi.

   Genetski test ovi Agovića iz Skadra je utvrdio da oni pripadaju haplogrupi “R1a-M459-M198-M417-Z645-Z283-Z282-Z280-CTS1211-Y35-CTS3402-Y33” .

   Ova grana je istočno-evropska grana koja se javlja uglavnom kod istočnih Slavena, baltičkih naroda i dijelom kod Germana.

   Tako da Agovići iz Golubovca nijesu u srodstvu sa Agovićima iz Bihora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »