Porijeklo porodice Dautović iz Velike Župe kod Prijepolja

Haplogrupa (prije 2000. p.n.e)

I1a-M253 – Staroevropska

Daleko porijeklo testiranog je Staroevropsko, od grane koja je preživjela Indoevropske migracije na sjeveru Evrope, koja je kasnije zadominirala u Skandinaviji.

(za ovu haplogrupu će u budućnsoti biti napisan naučni rad)

Izvor: PhyloGeographer: Data-Driven Method for Computation of Theoretical Paternal Lineage Migrations.

Stari vijek (2000. p.n.e. – 650. n.e.)

I-P109 – Germani

Porijeko testiranog u Starom vijeku je vezano Germane sa sjevera današnje Njemačke, od kojih kasnije nastaju Nordijci, sjevernogermanska4 etnolingvistička skupina starog vijeka.

(za ovu granu će u budućnsoti biti napisan naučni rad)

Izvor: PhyloGeographer: Data-Driven Method for Computation of Theoretical Paternal Lineage Migrations.

Srednji vijek (nakon 650. n.e.)

I-FGC22045 > vikinško-normanski rod Novljana

Vikinzi su u ranom srednjem vijeku živjeli na prostoru Skandinavije, tačnije na prostorima današnje Švedske, Norveške i Danske. Često se upotrebljava i naziv Normani (»ljudi sa Sjevera«), no on je ipak više korišten za one Vikinge koji su zaposjeli današnju Normandiju na sjeveru Francuske, kao i Siciliju. Od pojedinca koji je dospio na Balkan u 12. vijeku se izrodio Rod Novljana. Novljani su bili srednjovjekovno pleme, koje je postalo sastavni dio plemena Drobnjaci u Staroj Hercegovini.

(za ovaj rod će u budućnsoti biti napisan naučni rad)

Izvor: PhyloGeographer: Data-Driven Method for Computation of Theoretical Paternal Lineage Migrations.

Porodično porijeklo (nakon 1700. n.e)

Porodično predanje:

Dautovići iz Velike Župe, porijeklom su iz Šahovića u Pavinom polju, od Ahmeta i Pave. Srodni su im Hasanbegovići i Mušovići.

Literatura:

Dautovići iz Velike Župe su poreklom iz Graba, zaseok Dauti, u Donjem Kolašinu. Dautovići su prema predanju srodni Mušovićima i Hasanbegovićima, bratstvima koja su također iz Donjeg Kolašina kojim su upravljali od početka dolaska Osmanlija. Sva tri brastva smatraju da potiču od muslimana Ahmeta i pravoslavke Pave po kojoj se zove Pavino Polje. O Ahmetovom porijeklu postoji više predanja. Prema jednom je od roda Heraka Vraneša od koga potiču Joksimovići, a prema drugom je iz Anadolije i u Vranešku dolinu je došao kao turski vojnik.

Tv prilog o Dautovićima:

Poznati:

Ahmet-paša Novljanin? – osnivač plemena Dautović

Našid Dautović iz Prijepolja – Direktor banke bivše Jugoslavije

(pošaljite nam još poznatih ličnosti iz ove porodice koje znate)

Genetska rodbina:.

Dautovićima su blisko srodni Sadikovići i Kajevići porijeklom iz Kolašina.

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.

Dom

Stariji dom

Najstariji dom

Zaključak:

Ovim testom se utvrđuje da su Dautovići porijeklom od plemena Novljana, nordijsko-normanskog porijekla, od kolašinske grane.

Predanje o srodnosti sa Mušovićima i Hasanbegovićima je problematično, jer za Mušoviće utvrđeno da pripadaju R1b1 haplogrupi, a za Hasanbegoviće da pripadaju R1a haplogrupi, tako da se postavlja pitanje ko zaista potiče od Ahmeta i Pave.

Za više informacija, potrebno je uraditi Full test.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »