Porijeklo porodice Demirović iz Brniševa kod Tutina

Haplogrupa (prije 2000. p.n.e)

Stari vijek (2000. p.n.e. – 650. n.e.)

Srednji vijek (nakon 650. n.e.)

Porodično porijeklo (nakon 1700. n.e)

Genetska rodbina:

Na osnovu testa koji je rađen preko laboratorije Yseq iz Berlina, utvrđeno je da ovo prezime pripada grani: J-CTS8786>Y182188+ i da je blisko srodan sa testiranim Bećirovićem na Yfull-u.

Zajednički predak Bećiroviću i Tutiću prema Yfull bi trebao da je živio u 16. vijeku. Zajednički predak njih dvoje i testiranog Shkrele iz Skadra bi trebao da je živio u 14. vijeku u Skadru.

Hasanović pripada podgrani Škrijeljana (u tabeli kao ŠK B2). Najbliža prezimena su mu: Bećirovići, Hadžići i Hasanovići iz Škrijelja.

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.


Porodično predanje:

Smatra se da su Demirovići potomci Mustafe Škrijelja, osnivača Škrijelja.


Literatura:

Naseljavajući donju Pešter, Škrijelji su kompleks sela: Milanovića, Noćaje, Morani objedinili, dajući im ime Škrijelje. Očigledno je da je to bila prva oaza gdje su se prvobitno nastanili, a odatle su se poslije širili. Pored toga, Škrijelji su zaposeli i sela Gluhavicu, Delimeđe i desetine sela na gornjoj Pešteri, ali su se u tim selima više miješali sa drugim stanovnicima koji nisu bili Škrijelji, a ima ih i u bihorskim selima: Javorovo, Murovac, Dašča Rijeka. (Mušović 1989)


Poznati:

Mustafa Škrijelj (Mustaf-Škrelj 18. vijek) – osnivač Škrijelja


Dom

Brniševo

Stari dom

Škrel kod Peći

Najstariji dom

Škrel kod Podgorice

Zaključak:

Testirani Demirović, ranije Škrijelj, iz istoimenog plemena, došeljeni u Škrijelje iz sela Škrelje sa Rugove, a doseljeni u Rugovu iz sela Škrelje iz Skadra. Ilirskog porijekla sa indoevropskim korjenima koji sežu do Kavkaza u dalekoj prošlosti. Škrijelji su doselili u Sandžak početkom 18. vijeka. Predak Demirovića je Mustafa Škrijelj prije 9 koljena i skoro svi iz Škrijelja su njegovi potomci. Bratske grane Škrijeljanima su Blacani (Tutići, Prenče i Kukići), kao i bihorski Škrijelji.

Dalje preporuke:

Reference:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »