Porijeklo porodice Ferizović iz Nikšića

  

DALEKO PORIJEKLO

Testirani pripadaju I – haplogrupi, grani I2 koja reprezentuje najstarije Evropljane i predstavlja jedinu haplogrupu koja je strogo vezana za Evropu.

——— I (prije 27 000 godina?)               

– Ovo je najstarija haplogrupa u Evropi. Smatra se da su prvi ljudi koji su naselili Evropu bili pripadnici ove haplogrupe.

Opširnije o ovoj haplogrupi čitajte ovdje:

https://bosnjackidnk.com/i2-staroevropski-centralni/

———S17250  (grana od I2; prije 2100 god?)

Tokom Indoevropske invazije, I haplogrupa je preživjela faktičko istrebljenje. Na prostoru centralne Evrope (buduće Germanije) preživljava jedna grana I2 haplogrupe koja se se asimilira u Indoevropsku kutluru. Kasnije migriria na istok Evrope, na prostor današnje Ukraine. Vjeruje se da je izvorni jezik ove haplogrupe jedino sačuvan kod Baskijaca u Španiji i Francuskoj, dok je kod Bošnjaka ova grana najdominantnija.

Opširnije o ovoj grani čitajte ovdje:

https://bosnjackidnk.com/i-s17250-dinarski-vecinskobosnjacki/

——— Y52621 (grana od S17250; prije 750 godina?)

Ova grana sa prostora Ukraine i Moldavije u migracijama Sarmata, Gota, Avara i na koncu posljednje, Slavena se seli na Balkan.

BLISKO PORIJEKLO

——– zapadni Balkan (prije 750 godina?)

Jedna grana, najvjerovatnije u kasnom perioda Rima, doseljava se na prostor Duklje (CG). Od kojih kasnije nastaje pleme Nikšić i njegov ogranak Rovčana.

Opširnije o plemenu Nikšića Rovčana čitajte ovdje:

I-Y52621 – Rod Nikšića Rovčana

——– Ferizović iz Rožaja (prije 300 godina?)

Za više informacija, potrebno je uraditi Full test.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Translate »