Porijeklo porodice Fetić iz Kradenika kod Bijelog Polja

Haplogrupa (prije 2000. p.n.e)

Stari vijek (2000. p.n.e. – 650. n.e.)

Srednji vijek (nakon 650. n.e.)

Porodično porijeklo (nakon 1700. n.e)

Genetska rodbina:

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.


Porodično predanje:

Matično selo Fetića je Kradenik, iz Kradenika se neki od predaka testiranog preselio u Negobratin. Fetića ima u Baroštici na Pešteru, u Podgorici, Baru, Iymiru i Istanbulu. Fetići su u Turskoj uzeli prezime Altun, sve Fetići koji su odselili za Tursku su prvobitno otselili za Izmir. U porodici postoji više predanja o nastanku prezimena, prvo je da se prezivaju po snahi Hajdar-paše Feti, kojoj je nakon pogibije njenog muža dato mjesto u Kradeniku da se u njemu nastani, te se oni njeni potomci, drugo jeste da Fetići potiču od Čengića kod Foče i treće jeste da su potomci turskih osvajača, od riječi Feth što znači osvajanje.


Literatura:

Risto Milićević:
Fetić (m), u Ostrošcu (Konjic) i Jarama (Široki Brijeg). U Jare su se doselili iz Ostrošca. Dobili su zemlju od Topal-paše, oko 1800. godine (59:346). M. Petrić tvrdi da u Jarama Fetića odavno nema (189:36).


Poznati:


Dom

Kradenik

Stari dom

Uskoro

Najstariji dom

Uskoro

Zaključak:

Dalje preporuke:

Reference:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »