Porijeklo porodice Kršić iz Radmanaca kod Petnjice

Haplogrupa (prije 2000. p.n.e)

Stari vijek (2000. p.n.e. – 650. n.e.)

Srednji vijek (nakon 650. n.e.)

Porodično porijeklo (nakon 1700. n.e)

Genetska rodbina:

Kršići su testirani na Yseq institutu sa rezultatom R1b-Y82919

Svi iz roda Bihoraca su bliski Kršićima, a najbliži su im Rastoderi.

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.


Porodično predanje:

Ranije su se prezivali Hrastoder. Najstariji poznati predak je Plavo Hrastoder.


Literatura:

M. Lutovac, Bihor i Korita 1967:

Radmance:
Rastoderi (30 kuća), poreklom su iz Rođaci su im Nurkovići u Seošnici kod Rožaja i Ferovići u Plavu. Predak Rastodera je ovde doseljen pre 250 godina. Jedna grana Rastodera preziva se Kršijić(Kršić), po kraju Kršu u selu.

Ejup Murtezić, Etnički procesi i etnička struktura Novog Pazara:

Nekoliko muslimanskih porodica Rastoder doseljeno je prije dvadesetak godina iz Radmanaca, kod Ivangrada. Tamo ih ima oko 250 porodica. Islamizirani su Kuči i rod sa Nurkovićima, a Kršići su njihov ogranak.

Vukota i Akim Miljanić, Prezimena u Crnoj Gori:

Radmanci i Mrdari (Bijelo Polje) iz Кuča; u Nikšiću, srodni Nurkovićima u Seoštici i Кrišiji (Plav) i Ferovićima u Plavu.

Alija Džogović – Bošnjaci Vitomirice:

Informatori Zahir Hrastoder (1923) i Hilmo Hrastoder (1923)

Hrastoder, 26 kuća.
U Vitomirici su se doseljavali poslije 1950. godine pa do 1978. iz sela Radmance kod Petnjice. Hrastoderi su vrlo brojno prezime. Čuvaju predanje da vode porijeklo iz Kuča, kao Medunjani iz Plava i Nurkovići iz Rožaja. Neki dalji predak Hrastodera “pobjegao je iz Kuča od krvi i došao u Radmance”. Međutim, i ovdje su ga gonioci kasnije pronašli. Da bi se sakrio, on se popeo na visok hrast, ali su ga i ovdje gonioci pronašli, ubili ga i “odrali”.

Po drugoj veziji u vrijeme “gladnih godina” neki njihovi preci gulili su koru od hrasta da bi se prehranili. “Od Hrastodera su Kršići iz Radmanaca. Novo prezime su uzeli po tome sto im je kuća bila na kršu. Hrastoderi i Kršici su jedna kabila.

Rifat Rastoder “Ko smo i odakle smo”


Poznati:

Plavo Hrastoder i sin Tahir Radmančanin– osnivači plemena Kršić

(pošaljite nam još poznatih ličnosti iz ove porodice koje znate)


Dom

Radmanci kod Petnjice

Srednji dom

Plav?

Najstariji dom

Skadarska oblast?

Zaključak:

Prema nekim predanjima Kršići su porijeklom Rastoderi, koji opet po predanju pripadaju Kučima. Genetski nisu srodni Kučima Mrnjačevićima (E1b). Po muškoj liniji nisu srodni Nurkovićima (J2a), Ferovićima (E1b), Medunjani (G2) i Petrovići (R1a), ta predanja nisu tačna. Rastoderima i Kršićima su na taj način srodni bihorski Agovići i svoje porijeklo trebaju tražiti zajedno sa tim prezimenom. Ova činjenica je nepobitna, jer je testirano 5 Rastodera i 3 bihorska Agovića. Bihorski rod kojem pripadaju Kršići je na Bihor doseljen najvjerovatnije iz Plava, dok mu Korjeni sežu u skadarsku Malesiju, gdje dalje porijeklo ima srodnosti sa plemenom Murići. Rastoderi su ilirskog-starokeltskog-indoevropskog poriojekla.

Preporuka za dalja istraživanja:

  • Sprovesti širi poduhvat testiranja prezimena u plavoguisnjskoj-oblasti radi pronalaženja bližih srodnika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »