Porijeklo porodice Kulić iz Vrapca kod Sokoca

Haplogrupa (prije 2000. p.n.e)

I1a-M253 – Staroevropska

Daleko porijeklo testiranog je Staroevropsko, od grane koja je preživjela Indoevropske migracije na sjeveru Evrope, koja je kasnije zadominirala u Skandinaviji.

(za ovu haplogrupu će u budućnsoti biti napisan naučni rad)

Izvor: PhyloGeographer: Data-Driven Method for Computation of Theoretical Paternal Lineage Migrations.

Stari vijek (2000. p.n.e. – 650. n.e.)

I-P109 – Germani

Porijeko testiranog u Starom vijeku je vezano Germane sa sjevera današnje Njemačke, od kojih kasnije nastaju Nordijci, sjevernogermanska4 etnolingvistička skupina starog vijeka.

(za ovu granu će u budućnsoti biti napisan naučni rad)

Izvor: PhyloGeographer: Data-Driven Method for Computation of Theoretical Paternal Lineage Migrations.

Srednji vijek (nakon 650. n.e.)

I-FGC22045 > vikinško-normanski rod Novljana

Vikinzi su u ranom srednjem vijeku živjeli na prostoru Skandinavije, tačnije na prostorima današnje Švedske, Norveške i Danske. Često se upotrebljava i naziv Normani (»ljudi sa Sjevera«), no on je ipak više korišten za one Vikinge koji su zaposjeli današnju Normandiju na sjeveru Francuske, kao i Siciliju. Od pojedinca koji je dospio na Balkan u 12. vijeku se izrodio Rod Novljana. Novljani su bili srednjovjekovno pleme, koje je postalo sastavni dio plemena Drobnjaci u Staroj Hercegovini.

(za ovaj rod će u budućnsoti biti napisan naučni rad)

Izvor: PhyloGeographer: Data-Driven Method for Computation of Theoretical Paternal Lineage Migrations.

Porodično porijeklo (nakon 1700. n.e)

Genetska rodbina:

Kulići su testirani u Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Sarajevu gdje im je utvrđena haplogrupa I1.

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.


Porodično predanje:

Prema prenešenim kazivanjima, današnji Kulići iz sela Vrapci kod Sokoca prvobitno su se prezivali Mušovići , a u Bosnu i Hercegovinu su došli sa prostora današnje Kolašina ili Nikšića u 19. vijeku. Lokalno stanovništvo ih je zbog načina odijevanja i govora zvalo Arnautima. Prvobitno se nastanjuju u selo Mađer kod Rogatice gdje se kratko zadržavaju i razilaze na razne strane. Jedan odlazi u selo Zakomo kod Rogatice gdje preuzima prezime Mušović. Drugi odlazi u selo Gođenje kod Žepe (Kulić). Treći po imenu Selim odlazi u Sarajevo (Kulić). Četvrti po imenu Hajraga odlazi u mjesto Emirovići Obhođža, Sarajevo (Kulić). Peti po imenu Husein zvani Huso odlazi u selo Vrapce (Kulić). Za sada je veza s Mušovićima iz Nikšića i Kolašina nejasna, iako je jasno da ne postoji podudarnost po muškoj liniji budući da testirani Mušovići pripadaju haplogrupi R1b.


Literatura:


Poznati:


Dom

Vrapci

Stari dom

Uskoro

Najstariji dom

Uskoro

Zaključak:

Dalje preporuke:

  • Testirati Kulić na Full testu

Reference:

1 Comment

  1. Mensur kaže:

    Moze ti mi pomoci ujaki moje su Mrkulić odalkle taj prezime dolazi Hvala !

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »