Porijeklo porodice Murić iz Jablanice kod Rožaja

Haplogrupa (prije 2000. p.n.e)

Stari vijek (2000. p.n.e. – 650. n.e.)

Srednji vijek (nakon 650. n.e.)

Porodično porijeklo (nakon 1700. n.e)

Genetska rodbina:

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.


Porodično predanje:

Dom porodice Murić je Jablanica kod Rožaja.


Literatura:

Ejup Mušović:

Murići
Murići su bratstvo Klimenata i u Sandžak su doseljeni 1700. godine. Najviše ih ima urožajskom kraju: Gornja i Donja Lomnica, Bać, Besnik, a zatim i na Pešteri, kao što su Ćosoviću i Braćaku. Oko 80 porodica Murića doseljeno je sredinom XIX veka iz Murije, u severnoj Albaniji, i naselili su se po selima oko Novog Pazara, ali u znatnom broju i u Novom Pazaru. Mnogi od njih su zadržali stara prezimena, ali su drugi uzeli nova, na primer Rustići (54) (Muslimani).


Poznati:

(pošaljite nam poznate pripadnike ovog prezimena)


Dom

Jablanica

Stari dom

Uskoro

Najstariji dom

Uskoro

Zaključak:

Dalje preporuke:

Testirati porodicu Murić na full testu.

Reference:

4 Comments

 1. Hasan kaže:

  Ja bih rekao da je Murić osobno ime i da je albanski oblik imena Mauricije. U prilog tome ide da se u defteru Skadarskog sandžaka iz 1485. javlja ne samo u situacijama gdje bi moglo biti i ime oca i prezime, već i u situaciji gdje je očito osobno ime. U selu koje Puljaha čita kao Griža i koje je pripadalo skadarskom dizdaru, jedna od osoba se zove “Muriq Shkrel.” Da to nije neka iznimka, potvrđuje i skadarski zemljišnik iz 1415. I tu u selu Schirelli nalazimo osobu čije ime je “Morici Schirelli.” Istovjetno ime i rodovsko ime ove dvije osobe je vjerojatno slučajnost. U selu Renisse kod Meduna imamo osobu koja se zove “Morichi Raddi.” Mislim da je to dovoljan dokaz da je kao osobno ime postojalo upravo u vrijeme o kom govorimo(postanak plemena Klimenti) i u kraju o kojem govorimo. A s obzirom da je imenoslov kod Albanaca u skadarskom zemljišniku dominantno kalendarski, mislim da je jedino ime koje bi moglo odgovarati Muriq Mauricije. Još više jer se Murići kao rodovsko ime u zemljišniku javlja i kao Morichi i kao Maurichi.

  https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=3761.msg106948#msg106948

 2. Omer Murić kaže:

  Murići su svi Bošnjaci 👍🏻

 3. Muric Fikret kaže:

  Poštovani, pripadam plemenu Muric.
  Dosta sam istraživao na temu porijekla, uglavnom su ta istraživanja bila na bazi prikupljanja informacija od starijih ljudi, i moj pokušaj sklapanja mozaika koji je sastavljen dijelom i od prica koje spominjete u komentarima.
  Moja saznanja su sledeca:
  Porijeklo našeg plemena je sa prostora pored skadarskog jezera, koji pripada Crnoj Gori.
  Taj prostor se naziva Krajina, naseljavaju ga Albanci, i ima vise sela.
  Jedno od njih je i Gornji Murici , po kojem dio nas i danas nosi prezime.
  U vremenu kada smo napustili to selo, imali smo drugo prezime(meni nepoznato), a razlog odlaska je padanje u krvnu osvetu.
  Selo su tada napustili četvorica braće i krenuli različitim putevima:
  Jedan je posao prema Ulcinju(meni nepoznato prezime), drugi prema Rugovi u Kosovo (Murici), treći prema Bijelom Polju (Topuzovic), četvrti prema Rozajama(Muric).
  U početku su počeli živjeti na selima, bavili se poljoprivredom o cemu svjedoči i današnji raspored imanja, kuća….
  Dug je period od njihove prve migracije do danas, pa je razumljivo da su se rasuli svuda, mnogi su uzeli druga prezimena , druge životne prostore….
  Neka od prezimena koja dijele iste korijene sa plemenom Muric su: Murici, Topuzovic, Eminovic, Nokic, Kajevic, Aljusevic, Erdem, Erden,
  Laičkim sabiranjem dolazim do cifre od oko dvanaestak hiljada živih ljudi danas sa istim korijenima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

Translate »