Porijeklo porodice Rahić iz Trijebina kod Sjenice

Haplogrupa (prije 2000. p.n.e)

Stari vijek (2000. p.n.e. – 650. n.e.)

Srednji vijek (nakon 650. n.e.)

Porodično porijeklo (nakon 1700. n.e)

Genetska rodbina:

Svi Kuči su bliski genetski rođaci Rahićima.

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.


Porodično predanje:

Potiču sa područje Gornjeg Polimlja. U srodstvu sa Đukićima iz plemena Vasojevića, nakon čega su s Đukićima oko 1800. g. iselili na Pešter i naselili se trajno u mjestu Trijebine kod Sjenice. Prezime Rahić je nastalo po pramajci Rahi. Pored Đukića, u srodstvu su i sa Taićima.

Nihad Rahić: 

Raha, koja je rodom od Alihodžića is Korita bila je prva supruga Halila Taića – Đukića sina Cukanovog. Prvo je zivjela sa malodobnim sinom Suljom u Dujke da bi se na kratko preselila u Caričinu, a poslije prešla u Trijebine gdje je i umrla. Suljo, njen sin ozenjen Elmazom graca iz Dujaka imao je dva sina Halila i Adila i tri ćerke. Od Halila i Adila kasnije razvija se kompletno pleme današnjih Rahića.

1915. g.  Halil Suljov Rahić – Rahin unuk, predak je oko 70% Rahića iz Trijebina. Fotografiju je uslikao austrougarski oficir


Poznati:

Raha Alihodžić Đukić – osnivačica plemena  Rahić

Javite nam ko su poznati Rahići u historiji


Dom

Trijebine kod Sjenice

Stariji dom

Donji Lim – Vasojevićka oblast

Najstariji dom

Kučka oblast

Zaključak:

Ovaj DNK rezultat nam kazuje da su Rahići porijeklom Kuči. S obzirom da porodično predanje kaže da su u srostvu sa muslimanima Đukućima iz Vasojevića, to bi značilo da su pribraćeni Đukućima. 

Dalje preporuke:

  • Za dodatne informacije o porijeklu potrebno je uraditi Full test

Reference:

2 Comments

  1. Nihat Rahic kaže:

    Raha, koja je rodom od Alihodzica is Korita bila je prva supruga Halila Taica-Djukica sina Cukanovog. Prvo je zivjela sa malodobnim sinom Suljom u Dujke da bi se na kratko preselila u Caricinu a poslije presla u Trijebine gdje je i umrla. Suljo, njen sin ozebjen Elmazom graca iz dujaka imao je dva sina Halila i Adila i tri cerke. Od Halila i Adila kasnije razvija se kompletno pleme danasnjih Rahica itd. Uskoro ce biti objavljena i knjiga “Rahici kroz Historiju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »