Porijeklo porodice Šabanović iz Boguti kod Sjenice

Haplogrupa (prije 2000. p.n.e)

Stari vijek (2000. p.n.e. – 650. n.e.)

Srednji vijek (nakon 650. n.e.)

Porodično porijeklo (nakon 1700. n.e)

Predanja:

Porodično predanje:

Šabanovići su porijeklom od Đukića sa Police kod Berana – od roda Vasojevića.

Porodično istraživanje:

Za Čukana Uroševog se pretpostavlja da je imao pet sinova. Budući da je zemlja u Bogutima bila oskudna i u begovskom vlasništvu, u tom mjestu je mogao ostati samo jedan sin, dok su ostala trojica tokom prve polovine 19. vijeka preselili u ostala mjesta Pešterske visoravni:

  • Ramo je ostao u Bogutima, gdje je velika većina njegovih potomaka živjela do 1955. g. (zadnji se iselili 1963. g.), da bi se iselili prema Makedoniji i Turskoj. Danas Ramovi potomci nose prezimena Đukić, Bogućanin, Šabanović, Adilović, Ajdinović, Bajrović, Sinanović.
  • Šeho, čiji su potomci prešli u Žitniće iza 1840. g. Neki od njih su 1920-ih godina preselili u Vučiniće kod Novog Pazara. Šehovi potomci se danas prezivaju Bogućanin, a nekoliko familija Malićević.
  • NN1, čiji su sinovi otišli u Tuzinje također negdje iza 1840. g. Ovo je ujedno i najbrojnija grana pešterskih Đukića, mada se je najveći dio potomaka vremenom iselio u gradske centre. Svi se oni danas prezivaju Bogućanin.
  • Sinan, čiji su sinovi prešli u Melaje u Koštanpolju gdje su živjeli nekoliko decenija, nakon čega će neki njihovi potomci prvo preći u Čarovinu, neki u Crnoću, dok će samo jedan od njih ostati u Melaju. Trojica od četvorice braće iz Čarovine će potom preći u Žitniće kod svojih rođaka koji su došli direktno iz Boguta, a jedan njihov ogranak će se pridružiti Đukićima u Tuzinju, naseljavanjem u južnom dijelu sela. Sinanovo potomstvo danas nosi prezimena Đukić, Bogućanin i Hajrović.
  • Halil je prešao u Raždaginju gdje se razvilo bratstvo pod prezimenom Tajić.

Poznati:

Ramo Čukanov Đukić  – rodonačenil Šabanovića u Bogutima

Genetska rodbina:

Svi Vasojevići su bliski genetski rođaci Šabanovićima. Najbliži su Bogućani iz Žitnića, također rodom iz Boguti, navodno potomci Rama Čukanovog.

Iako su Rahići iz Trijebina na Pešteri smatrani Đukićima, a i naseljeni su zajedno s Đukićima na Pešteri, nedavna DNK analiza je pokazala da su Rahići zapravo genetski dio plemena Kuča.

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.

Dijaspora

Sarajevo

Dom

Stariji dom

Goražde – Polica

Najstariji dom

Lijeva Rijeka

Zaključak:

Ovaj DNK rezultat potvrđuje DNK predanje o porijeklu Šabanovića od Đukića iz plemena Vasojević.

Za više informacija, potrebno je uraditi naprednije DNK istraživanje, sa više markera i sa precizno utvrđenim SNP-om, na nekom od instituta iz inostranstva.

Izvori: Eupedia, Yfull, Bošnjački DNK projekat

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »