Porijeklo porodice Sadžak iz Pocrnja kod Ljubinja

Haplogrupa (prije 2000. p.n.e)

I1a-M253 – Staroevropska

Daleko porijeklo testiranog je Staroevropsko, od grane koja je preživjela Indoevropske migracije na sjeveru Evrope, koja je kasnije zadominirala u Skandinaviji.

(za ovu haplogrupu će u budućnsoti biti napisan naučni rad)

Izvor: PhyloGeographer: Data-Driven Method for Computation of Theoretical Paternal Lineage Migrations.

Stari vijek (2000. p.n.e. – 650. n.e.)

I-P109 – Germani

Porijeko testiranog u Starom vijeku je vezano Germane sa sjevera današnje Njemačke, od kojih kasnije nastaju Nordijci, sjevernogermanska4 etnolingvistička skupina starog vijeka.

(za ovu granu će u budućnsoti biti napisan naučni rad)

Izvor: PhyloGeographer: Data-Driven Method for Computation of Theoretical Paternal Lineage Migrations.

Srednji vijek (nakon 650. n.e.)

I-FGC22045 > vikinško-normanski rod Novljana

Vikinzi su u ranom srednjem vijeku živjeli na prostoru Skandinavije, tačnije na prostorima današnje Švedske, Norveške i Danske. Često se upotrebljava i naziv Normani (»ljudi sa Sjevera«), no on je ipak više korišten za one Vikinge koji su zaposjeli današnju Normandiju na sjeveru Francuske, kao i Siciliju. Od pojedinca koji je dospio na Balkan u 12. vijeku se izrodio Rod Novljana. Novljani su bili srednjovjekovno pleme, koje je postalo sastavni dio plemena Drobnjaci u Staroj Hercegovini.

(za ovaj rod će u budućnsoti biti napisan naučni rad)

Izvor: PhyloGeographer: Data-Driven Method for Computation of Theoretical Paternal Lineage Migrations.

Porodično porijeklo (nakon 1700. n.e)

Genetska rodbina:

Porodica Sadžak je testirana na Yseq institutu u Berlinu sa rezultatom I-FGC22045+

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.


Porodično predanje:

Dom porodice Sadžak je Pocrnje kod Ljubinja, a za stariji dom se smatra selo Ošanjići kod Stoca. Starije prezime porodice je Aškrabeća. Najstariji poznati predak je Hasan, živio je u 18. vijeku.


Literatura:

Risto Milićević:
Sadžak (m), u Pocrnju i Žabici (Ljubinje). Prema predanju, potiču od pravoslavnih Rodaša iz Pocrnja. U ovom selu su dva brata Radoša prešla na islam. Jedan je dobio prezime Varup, a drugi Margetić. Od margetića su Sadžaci. Prezime su dobili na neobičan način: jedan od braće Margetića učestvovao je na nekom vojničkom takmičenju u bacanju kamena s ramena. Pošto je bio tjelesno defektan, hodao je pognut i u hodu se oslanjao na ruke. Tada bi mu govorili: “Baci gakem, ti sadžak!” Po tome je nastalo prezime Sadžak. U Žabicu je Sadžak došao iz Pocrnja (59:314;155:590). Sadžaci su nastanjeni u Stocu i u Mostaru.


Poznati:

(pošaljite nam poznate pripadnike ovog prezimena)


Dom

Pocrnje

Stari dom

Ošanjići

Najstariji dom

Uskoro

Zaključak:

uskoro

Dalje preporuke:

Testirati porodicu Sadžak na full testu.

Reference:

3 Comments

 1. Hasan kaže:

  53. Саџак, Ђурђевдан, Стригова, Дубица, J1-ZS4393>ZS9949

  – Саџак, породично презиме су давно добили. По предмету турског назива: саџак (sadžajak), а то је троножна тавица, или троножни сталак на који се стављала тепсија и пекао се хлеб и пите.
  – Саџак, Саџаковић (саџак – троножац на који се ставља казан)

  Саџаци су доселили из Лике након окупације БиХ, крајем 19. века. У Лици је Саџака било у околини Удбине (струја из Бриња), али тамо славе Никољдан. Саџак има потпуна поклапања са осталим породицама J-ZS9949 које славе Ђурђевдан, а деле исту мутацију 14-19 на маркеру DYS385ab. Осим вредности 14-19 на 385, неке специфичности овог хаплотипа биле би и вредност 18 на 576, као и вредност 26 на маркеру 481.

  https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=5484.msg144063#msg144063

  • Cvijan Šegrt kaže:

   Imam krst urezan u drvetu a na poleđini uređaje reči..porodica Dobrnić i porodica Sandžak.Mnogo star rad ako nekog zanima.

 2. SADŽAK kaže:

  Dobar dan. Mnogo me zanima.
  Sadžak iz Šalamunića.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »