Porijeklo porodice Šemsović iz Gluhavice kod Tutina

Haplogrupa (prije 2000. p.n.e)

Stari vijek (2000. p.n.e. – 650. n.e.)

Srednji vijek (nakon 650. n.e.)

Porodično porijeklo (nakon 1700. n.e)

Genetska rodbina:

Šemsović je testiran na laboratoriji Ysea u Berlinu i utvrđeno mu jee da pripada grani J-CTS8786>Y182188.

Testirani Tutić ima urađen Full test i može se naći na FTDNA pod granom J-FT157333 kao i na Yfull-u pod šifrom: id:YF66461 i u okviru grane J-CTS8786>Y182188+

Zajednički predak Tutiću i Bećiroviću (Škrijeljani) prema Yfull bi trebao da je živio u 16. vijeku. Zajednički predak njih dvoje i testiranog Shkrele iz Skadra bi trebao da je živio u 14. vijeku u Skadru.

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.


Porodično predanje:

Šemsovići iz Gluhavice su porijeklom Prenče. Od petoro braće su nastali Hebibovići, Šemsovići, Kurtagići i jedni su ostali Prenča, i jođ jedno prezime koje testirani niej znao.


Literatura:

Brojno je bratstvo Tutića u tutinskom kraju, a locirani su u Dobrom'Dubu, Potrebu i Baljenu. Po jednom predanju, potomci su žena i plemenite Majke Tute, a po drugom, od Tuta su, koji je imao dva brata — Preku Od koga su Prenče i Kuku od koga su Kukići iz Gluhavice. Svi tutinski Tutići, izuzimajući jednu porodicu koja
je naseljena 1945. godine u Nabojskom Polju, a doseljeni su iz Tutića kod Mojkovca, međusobno se rođakaju. Mnogi'Tutići su promijenili prezime. Tako se oni u Dobrom Dubu sada dijele na četiri mahala koje nose imena po nekim od tamošnjih Tutića, pa se neki čak i zvanično tako prezivaju npr. Zećovići.
Osobito posle 1950. romane dosta se Tutića iselilo u Tutin, Dubovo, Novi Pazar, Skoplje.
Da ovome dodamo i predanje po kome su Tutići, starinom Škrijelji, prvobitno živeli u Blacama pa su se odatle odselili: Prenče u Gluhavicu, Tutići u Dobri Dub i Kukići u Gluhavicu. Kod Tutića se ne pamti da se kada govorilo albanski. (Mušović 1989)


Od tri brata Škrijelja su: Prenče (Preka), Kukići (Kuka) i Tutići (Tuta). Oni su, po jednoj verziji, prvobitno, početkom XVIII veka, kao katolici, naselili Blace, pa zatim Gluhavicu, gde su islamizirani; Prenče su, kasno, pred drugi svetski rat, promijeenili prezime i od njih su: Kahrovići, Šemsovići, Redžovići,Habibovići, Nurovići. Staro prezime su zadržali samo Prenče koji su prijee rataodselili u N. Pazar (Mušović 1989)


Poznati:

(pošaljite nam poznate pripadnike ovog prezimena)


Dom

Gluhavica kod Tutina

Stari dom

Škrel kod Peći

Najstariji dom

Škrel kod Podgorice

Zaključak:

Testirani Šemsovići, ranije Prenče, iz plemena Škrijelj, došeljeni u Blace kod Tutina, zatim u Gluhavicu iz sela Škrelje sa Rugove, a doseljeni u Rugovu iz sela Škrelje iz Skadra. Ilirskog porijekla sa indoevropskim korjenima koji sežu do Kavkaza u dalekoj prošlosti. Škrijelji su doselili u Sandžak početkom 18. vijeka. Prenčama su najsrodniji Tutići i Kukići (druga verzija Krkušići). Bratske grane Blacanima su Škrijeljani iz regiona Škrijelje kod Tutina, kao i bihorski Škrijelji.

Dalje preporuke:

Reference:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

 
Translate »