Porijeklo porodice Šurković iz Odžaka kod Konjica

Haplogrupa (prije 2000. p.n.e)

Stari vijek (2000. p.n.e. – 650. n.e.)

Srednji vijek (nakon 650. n.e.)

Porodično porijeklo (nakon 1700. n.e)

Predanja:

Šurkovići u Konjicu su begovska porodica. 

dr. Jusuf Mulić;

Šurkovići, prezime je nastalo od nadimka Šurko (šuriti životinje vrelom vodom radi skidanja perija ili dlaka). Kako stoji u knjizi „Starosjedilački rodovi i njegove okoline“ radi se o stočarima Vlasima koji su po dolasku Osmanlija prihvatili islam, postali begovsko plemstvo u nahiji Zagorske župe. Svoj su Odžak imali u selu koje je dobilo naziv Odžaci, iako ih je bilo u Luci, Gradeljini, Sopotu i Veluši, a jedni su odselili u kasabu Foča. Neki od Šurkovića nose dvojna prezimena po imenima pojedinih predaka kao što su: Jusufbegovići, Begtaševići, Đulbići, Hadžići i dr. (Jusuf-beg, Begtaš, Đul-beg, Hadži-beg i dr.).

Hamdija Kreševljaković:

Bjelimići su predio od više sela u općini Konjicu. Jedno od tih sela zove se Odžaci, a od davnina je postojbina begovske obitelji Šurkovića. Tu je bilo više odžaka i tri kule. Gospodari tih kula bili su (oko 1900.) Ferhadbeg, Sejdibeg (umro 1906.) i Hanefija. Sejdibegova kula (14X14m) i danas je uzgor i to prizemlje i prvi kat i u njoj se stanuje. Fehradbegova je kula (13 x 9 m) bila na dva kata, a isto tako i Hanefijina, koja je srušena 1947., a kamen je upotrijebljen za gradnju zadružnog doma. Iako ne postoje pisani tragovi, usmenom predajom se prenosi da su osnivači džamije u Odžacima begovi Šurkovići

Poznati:

Šurko ? – osnivač plemena Šurkovića

Ferhad-beg Šurković – vakif

(pošaljite nam još poznatih ličnosti iz ove porodice koje znate)

Genetska rodbina:

Šurkovićima su bliski svi testirani iz Roda Nikšića i Rovčana.

Sve nove genetske rođake ćemo dodati bošnjačkoj DNK BAZI.

Dom

Stariji dom

Najstariji dom

Grbalj – Tivat

Zaključak:

Begovska porodica Šurkovića je najvjerovatnije porijeklom od plemena Nikšića Rovčana, zbog velike genetske bliskosti u markerima sa svim testiranim iz tog roda, kao i zbog predanja o romanskom porijeklu. Što bi značilo da su u periodu Osmanlija doselili sa prostora današnjeg Nikšića u Bjelimiće. Bilo bi poželjno uraditi dodatni SNP test na Y52621.

Za više informacija, potrebno je uraditi Full test.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

Translate »